Pentru prima dată, părinții chestionați de Ministerul Educației despre studiile lor

În acest an școlar 2024-2025, părinții au trebuit să ofere pentru prima dată școlilor, respectiv Ministerului Educației și Cercetării, date privind gradul lor de educație, dar și informații despre mediul din care provine copilul, dacă este instituționalizat, în plasament familial sau dacă trăiește într-o familie monoparentală. Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a precizat că aceste date vorbesc despre segregarea școlară și sunt importante pentru minister pentru a lua unele măsuri sau pentru obținerea unor fonduri europene. Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a venit cu aceste lămuriri în cadrul obișnuitei intervenții online, de pe pagina de Facebook a ministerului, abia în data de 6 martie 2025, deși părinții nu au fost informați de la început la ce vor servi aceste date și de ce anume trebuie să le furnizeze.

Astfel în chestionarele care au pervenit părinților aceștia trebuiau să completeze anumite rubrici cum ar fi: „Ultimul ciclu de educație absolvit de mama….”, Numărul total de ani de studiu absolviți de mama….”, „Ultimul ciclu de educație absolvit de tată….”, Numărul total de ani de studiu absolviți de tată….”, etc.

Ministrul Daniel David a spus că informațiile strânse de la părinți ar ajuta ministerul să redirecționeze fonduri în zona în care este nevoie. „Dincolo de faptul că sunt date de care avem nevoie și prin relație cu Comisia Europeană, prin proiectele pe care le avem, este foarte important pentru minister să știe cum stăm în ceea ce privește segregarea școlară, pentru a putea după aceea să luăm măsuri sau când obținem diverse fonduri europene, să știm în ce zonă să le ducem și unde este nevoie de aceste fonduri”.

Acesta a anunțat că s-a prelungit termenul până la care vor fi centralizate așa numitele date de segregare socială strânse de la părinți de către școli. „Sigur că a fost o activitate birocratică în plus, dar ați văzut că până la urmă n-am mai forțat deadline-urile acelea strânse, am încercat să o reprogramăm, dar datele sunt foarte importante, nu doar pentru noi și pentru cei care ne-au oferit aceste date”, a afirmat ministrul.

Astfel, termenul până la care pot fi introduse datele elevilor privind segregarea școlară în aplicația SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România) a fost extins până pe data de 17 martie 2025.

Când există cazuri de segregare școlară

Potrivit noilor reglementări în domeniul educației, segregarea școlară se manifestă atunci când are loc separarea fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor cu dizabilități și/sau cu cerințe educaționale speciale în grupe/ clase/ clădiri/ ultimele două bănci/ altele din învățământul de masa, pe criterii etnice, al dizabilității și/sau CES, pe criteriul statutului socioeconomic al părinților/familiilor și pe criteriul performanțelor școlare.

T.S.

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut