Pentru elevi: O nouă ediție a concursului național „Nici o baterie la gunoi!”

Patrula de Reciclare a anunțat lansarea ediției 2022 a concursului național „Nici o baterie la gunoi!”, cu sprijinul Siscobat, companie care activează în domeniul gestionării bateriilor uzate. Vor fi premiate echipele care vor colecta cele mai mari cantități de baterii consumate și cele care vor promova cu succes acest obicei în comunitățile lor.

Concursul încurajează profesorii și tinerii preocupați de soarta mediului să contribuie la colectarea selectivă a acestui tip de deșeuri. Sunt invitate să se înscrie cadre didactice din grădinițe, școli și licee de oriunde din țară.

Profesorii participanți vor fi sprijiniți cu informații și materiale. Elevii vor învăța cum și de ce se colectează bateriile uzate, cum poluează mediul aceste deșeuri periculoase, ajunse în groapa de gunoi, ce se recuperează prin reciclare. Copiii vor adopta o rutină personală de colectare responsabilă. Mai mult, vor fi provocați să își manifeste creativitatea în campanii locale de informare și conștientizare. Colectarea bateriilor epuizate și a deșeurilor electrice este una dintre cele 10 teme abordate în ebook-ul gratuit «Ghidul Bunelor Eco-Maniere»” – precizează inițiatorii concursului.

Participarea la competiție se face prin înscrierea în Patrula de Reciclare, pe www.patruladereciclare.ro/inscrie-ti-scoala/. Profesorii deja activi în program nu este nevoie să se mai înscrie. În iunie, de Ziua Mediului, vor fi acordate premiile pentru creativitate în informarea comunității, iar în luna octombrie, de Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice, vor fi recompensate echipele care au colectat cele mai mari cantități de baterii și acumulatori uzați, în școală.

În ultimii 5 ani, dascălii și elevii voluntari în Patrula de Reciclare au contribuit la reciclarea a 40.000 kg de baterii și acumulatori consumați. Cu fiecare ediție a concursului, voluntarii se apropie de țelul programului – ca nicio baterie uzată să nu mai fie aruncată la gunoi, ci să ajungă în mod responsabil la reciclare. Dacă România, per ansamblu, are o rată de colectare a bateriilor cu mult sub standardele europene, în cadrul programului Patrula de Reciclare există școli care se apropie de 100%. De aceea, miza competiției este nu numai aceea de a educa elevii, ci și de a extinde în familie și în comunitate bunele obiceiuri asimilate în școală” – mai precizează inițiatorii concursului.

Până acum, recordul de colectare de baterii – 415 kg într-un singur an școlar, aparține Școlii Gimnaziale „Bethlen Gabor” din Odorheiul Secuiesc (jud. Harghita).

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut