Pentru ce economisesc românii. Cei care pot

Românii au început să facă economii în contextul creşterii inflaţiei, a preţurilor şi a tarifelor la utilităţi, astfel că aproape jumătate dintre ei şi-au restrâns cheltuielile, iar peste trei sferturi strâng bani pentru diverse situații.


Datele studiului „Money Matters”, realizat de Erste Group, arată că 77% dintre români strâng bani pentru urgenţe şi cheltuieli neprevăzute, în timp ce 74% economisesc pentru a avea o rezervă de bani pentru sine sau familie, ambele motive fiind în creştere cu 8% faţă de anul trecut. De remarcat că doar 33% pun bani deoparte pentru bătrâneţe. Însă, cea mai mare creștere în rândul motivelor pentru care românii pun bani deoparte îl are dorinţa de a investi în educaţie şi pregătire profesională, 25% indicând acest scop.
Datele studiului mai arată că românii economisesc, în medie, 351 lei pe lună, cu 42 de lei mai mult decât în 2021.
Aproximativ 64% dintre români spun că au fost afectaţi de inflaţie, iar 38% cred că situaţia lor financiară s-a deteriorat în ultimul an.
Conform cercetării, principala regulă de împărţire corectă a bugetului este 50% pentru cheltuieli uzuale, 30% pentru dorinţe şi 20% pentru economii şi investiţii.
Ca metode de reducere a cheltuielilor, studiul sugerează că taxele și impozitele ar trebui plătite în perioadele de reduceri de la începutul anului, că facturile trebuie plătite la timp pentru a evita penalităţile. De asemenea, se recomandă folosirea transportului public, în dauna maşinii personale, rezervarea vacanţelor cu 6-8 luni înainte, reanalizarea abonamentele la cablu, internet, telefonie şi platforme de streaming.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut