Pașaport comunitar pentru albine

Eurodeputatul PPE, Daniel Buda a atras atenția că aproximativ 80 la sută din mierea vândută cu amănuntul în statele UE este obținută din amestecuri. Liberalul a spus că recent Parlamentul European a adoptat „directiva Mierii” care prevede ca pe eticheta de comercializare a mierii de albine să fie trecută țara de proveniență cât și conținutul exact în procente în cazul amestecurilor.

„Conform ultimelor cifre, Uniunea Europeană a importat în 2022 o sumă record de 190.591 tone, + 10% față de 2021. Discutăm de un sector apicol care din păcate are de suferit foarte mult din cauza fraudelor, a importurilor cu produsele care sunt de o calitate îndoielnică și care sunt dăunătoare sănătății oamenilor. Am fost într-o permanentă legătură cu sectorul, iar cei din sector ne-a cerut această abordare legată de procentele care trebuie să fie trecute pe etichetă.

Concurența cu care se confruntă apicultorii europeni și cooperativele lor cu țările terțe nu este corectă. În urma investigației inovatoare efectuate de acțiunea comună DG Sante, JRC și OLAF, 46 % din mierea testată nu îndeplinește cerințele prevăzute în Directiva Mierii. În special, 74% din mierea chinezească controlată a dus la neconformitatea cu standardele europene.

Producătorii europeni de miere așteaptă această revizuire care i-ar putea salva de situația catastrofală pe care o traversează sectorul de câțiva ani. Piața mierii se confruntă cu o contaminare prin adăugarea de siropuri de zahăr, fie în timpul fluxului de miere, fie într-o anumită etapă a procesului de ambalare. Este important de menționat că nu avem nimic împotrivă să existe miere din altă parte care să fie la un preț accesibil pentru consumatori. Pe noi ne interesează ca în orice moment, consumatorul să aibă acces la alimente de calitate care să le garanteze, până la urmă faptul că în momentul în care consumă acel produs nu le este afectată sănătate. Prin urmare, am încredere în colaborarea cu colegii europarlamentari, pentru a sprijini în continuare sectorul printr-o propunere legislativă ambițioasă privind standardul de comercializare a mierii, precum și măsuri politice aferente pentru combaterea fraudei în lanțul mierii”, a spus Daniel Buda.

El a mai anunțat că Bugetul agricol adoptat recent la nivelul UE prevede alocarea a 40 de milioane de euro pentru sprijinirea tinerilor fermieri în cadrul unui proces mai amplu de sprijinire a dezvoltării regiunilor.

Totodată, spune eurodeputatul, la această sumă se adaugă 34,5 milione de euro alocați de UE pentru dezvoltarea sistemului de irigații din România și refacerii infrastructurii afectate de inundații.

„România a mai primit 80 de millioane de euro pentru despăgubirea fermierilor români afectați de războiul din Ucraina. Acești bani au venit pentru că noi, parlamentarii PNL am pus pe masa Comisiei Europene nevoile din România” a spus Daniel Buda.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut