Pentru Biden, ocuparea Fâşiei Gaza de către Israel ar fi o „gravă greşeală”

Orice încercare a Israelului de a ocupa din nou Fâşia Gaza ar fi o „greşeală gravă”, a afirmat preşedintele american, Joe Biden, într-un interviu difuzat duminică, într-un moment în care trupele israeliene se pregătesc pentru o probabilă ofensivă terestră împotriva Hamas, notează AFP.

După atacul sângeros al Hamas asupra teritoriului său în 7 octombrie, Israelul a lansat represalii împotriva grupării islamiste palestiniene cu numeroase lovituri şi a ordonat locuitorilor din nordul Fâşiei Gazei să se îndrepte spre sud în perspectiva unei intervenţii terestre.

Întrebat în emisiunea 60 Minutes a postului american CBS despre eventualul său sprijin pentru ocuparea Fâşiei Gazei de către Israel, Joe Biden a răspuns: „Cred că ar fi o mare greşeală”.

Hamas „nu reprezintă tot poporul palestinian”, a continuat el. Dar „eliminarea extremiştilor” este o „măsură necesară”.

Peste 1.400 de persoane, în principal civili, printre care copii, au fost ucise în Israel în atacul Hamas, potrivit unui cel mai recent bilanţ israelian.

Autorităţile Hamas au raportat că cel puţin 2.670 de persoane, printre care sute de copii, au fost ucise în loviturile israeliene.

Potrivit Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), o „catastrofă umanitară fără precedent” este în curs în Fâşia Gaza.

Statul evreu a ocupat pentru prima dată Fâşia Gaza în timpul Războiului de Şase Zile în 1967 şi abia în 2005 a fost restituită complet palestinienilor.

Un an mai târziu, Israelul a impus o blocadă aeriană, terestră şi maritimă asupra acestei fâşii de pământ de 362 de kilometri pătraţi, care este mărginită şi de Egipt şi Marea Mediterană.

În 2007, Israelul a întărit blocada după ce Hamas a preluat controlul asupra Fâşiei Gaza în dauna partidului Fatah al preşedintelui Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas.

Întrebat dacă Hamas ar trebui eliminat complet, preşedintele Biden a răspuns: „Da, cred că da”. „Dar este nevoie de o autoritate palestiniană. Trebuie să existe o cale spre un stat palestinian”, a continuat el.

Liderul de la Casa Albă a spus că „nu crede că este necesar” ca trupele americane să ia parte la acest război, adăugând că acestea nu vor fi trimise nici în Ucraina.

Israelul are „una dintre cele mai bune armate”, iar Statele Unite „le vor oferi tot ce au nevoie”, a dat el asigurări.

Duminică, Washingtonul a anunţat că trimite al doilea portavion în estul Mării Mediterane, reaminteşte AFP.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut