Pelerinajul de la Cluj se prelungește cu o zi: Peste 100 de mii de oameni la capul Apostolului Toma

Peste 100 de mii de oameni s-au rugat la Biserica Sfântul Apostol Toma de pe strada Dorobanților din Cluj-Napoca la capul Sfântului Apostol Toma, adus pentru prima oară în Transilvania din Grecia, din insula Patmos, de către ÎPS Panteleimon, mitropolitul Veriei, Naoussei și Kampaniei. Datorită numărului mare de credincioși care vin pentru a se reculege organizatorii au decis să prelungească pelerinajul de la Cluj cu încă o zi, adică nu se va încheia marți, așa cum se stabilise, ci miercuri, 9 octombrie 2024. Anunțul l-a făcut marți, 8 octombrie 2024, părintele paroh al Bisericii Sfântul Apostol Toma, Marius Goga, pentru ziarul Făclia de Cluj.

Părintele Marius Goga a precizat că pelerinii vin la Cluj din diferite colțuri ale țării, Arad, Timișoara, Satu Mare, Zalău, Sibiu, Suceava. Un caz deosebit pe care ni l-a relatat părintele Goga este al unei bunicuțe din Suceava, în vârstă de peste 70 de ani. Aceasta l-a sunat duminică pe părintele Goga după ce a văzut slujba la televizor. Marți dimineața a ajuns la Cluj după o zi de călătorit cu trenul singură. „I-am spus să mă sune când ajunge la Cluj. Am așteptat-o cu mare drag pentru că m-a impresionat duminică când am vorbit cu ea. A venit cu mare bucurie. A fost tare curioasă și s-a simțit împlinită să ajungă să se închine la sfintele moaște

La Cluj au sosit autocare cu pelerini din Turda, Timișoara, Arad. După cum ne-a spus părintele paroh, s-a întâmplat ca un grup de șaisprezece pelerini, conduși de doi călugări, să se îndrepte spre Cipru,la mănăstiri. Aceștia au aflat de aducerea moaștelor la biserica Sf. Apostol Toma când se aflau cu microbuzul prin Huedin și s-au întors din drum pentru a veni să se închine.

La Biserica Sfântul Apostol Tomade pe strada Dorobanților au venit și mulți pelerini cu probleme de sănătate. Mai ales știind că alături de racla cu osemintele Sfântului Apostol Toma se găsesc și cele ale Sf. Ierarh Luca al Cremeei de la mănăstirea Dovra și ale Sf. Nectarie de la Eghina, primul considerat ocrotitorul bolnavilor, iar Sf. Nectarie fiind cunoscut ca ocrotitorul bolnavilor de cancer. „Au fost oameni bolnavi, în cărucioare, nevăzători, surdo-muți pentru că sfinții Ierarh Luca și Nectarie sunt ocrotitori ai celor bolnavi. Cel din urmă fiind ocrotitor al bolnavilor de cancer și Sf. Luca fiind un mare medic al vremii sale”, a spus preotul paroh.

Reamintim faptul că pelerinajul de la Biserica Sfântul Apostol Tomaa început sâmbătă după-masă, 5 octombrie 2024, după ce pentru prima dată rămășițe pământești ale Sfântului Toma au ajuns la în Ardeal din Grecia, Insula Patmos. Delegația care a venit din Grecia, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Panteleimon, mitropolitul Veriei, Naoussei și Kampaniei, a fost întâmpinată tot sâmbătă la Aeroportul Cluj-Napoca de IPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Împreună cei doi ierarhi au oficiat duminică, 6 octombrie 2024, la Biserica Sfântul Apostol Toma, Sfânta Liturghie cu prilejul prăznuirii hramului lăcașului de cult.

Tia SÎRCA

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut