Pe ritmuri de jazz | Artiști din cele patru țări

Sala Studio a Academiei Naționale de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj găzduiește în acest sfârșit de săptămână concertele din cadrul Transilvania Jazz Festival, reunind pentru dumneavoastră muzicieni din Germania, România, Finlanda și Italia.

*sâmbătă, 28 mai ora 19.00*

Sendecki & Spiegel

Duo-ul din Hamburg, format din pianistul Vladyslav Sendecki și toboșarul Jürgen Spiegel (foto cover) două nume ale jazz-ului contemporan, ne va surprinde cu o muzică pe alocuri puternică, dar și intimă, ce nu se ferește nici de nuanțele romantice, nici de minimalism, construind mereu o atmosferă jucăușă și spontană, anunță organizatorii evenimentului. Albumul de debut al celor doi artiști, „Two in the Mirror”, s-a bucurat de un real succes la nivel internațional. Albumul actual se numește „Solace” și este gândit ca un melanj de creații de jazz clasic și ritmic, caracterizat mai mult prin interacțiune creativă decât prin improvizații lungi.

Vladyslav Sendecki a fost numit unul dintre cei mai buni cinci pianiști de jazz din lume de către New York Village Voice, un merit confirmat și de megastarul Al Jarreau. Din 1996 până în 2020 a fost pianistul NDR Big Band. Pe lângă reprezentațiile sale solo impresionante, împarte scena, de câțiva ani, cu Jürgen Spiegel.

Jürgen Spiegel este un recunoscut toboșar german, mai ales datorită grupului apreciat la nivel internațional Tingvall Trio, al cărui membru este de mai bine de cincisprezece ani. Este considerat a fi un adevărat acrobat al tobelor, îmbinând armonios sensibilitatea cu ritmurile dinamice. În ultimii ani, Jürgen Spiegel și-a făcut un nume și ca producător pentru diverse proiecte muzicale și video, se arată în comunicatul de presă.

*duminică, 29 mai, ora 19.00*

Adi Stoenescu Trio

Adi Stoenescu Trio

Aceasta este cea mai nouă formulă în care pianistul Adi Stoenescu explorează jazz-ul contemporan, alături de Jonathan Bäckström la contrabas și Alessandro D’Anna la tobe.

Adi Stoenescu a studiat improvizația jazz cu pianistul și compozitorul Marius Popp. Înregistrările sale apar pe albumele „Allotropy” (2016) cu Arcuș Trio, suita „Titan” cu Iordache (2019), „Landing on the comet” (2017) alături de trupa sa, Krisper și „Waking Light” (2021), primul material sub nume propriu, în cadrul Adi Stoenescu Group. În ultimii ani a participat la cele mai importante festivaluri de profil din România sau din Republica Moldova.

Jonathan Bäckström s-a născut în 1995 în Kronoby, Finlanda și a studiat muzica încă de la o vârstă fragedă. În 2019 a absolvit UAS Novia, specializarea pedagogie muzicală. În prezent este stabilit în Helsinki, activând ca muzician și pedagog independent. A cântat cu artiști renumiți la nivel național și internațional. La sfârșitul anului 2018, Jonathan a debutat ca lider de trupă cu un cvartet cântând compozițiile sale. Din 2018, este fondatorul și directorul de creație al colectivului de artă Collision și al festivalului anual Collision din Pietarsaari.

Alessandro D’Anna este un baterist italian de jazz, stabilit recent la Helsinki. A studiat percuția cu Victor Lewis, Gregory Hutchinson, Jeff Ballard, Mark Guiliana, Gianni Di Renzo, John Wooton și Fabrizio Sferra. A absolvit Tre University din Roma în literatură modernă și a absolvit Conservatorul Santa Cecilia din Roma în Compoziție clasică și Didactica muzicii (master). La vârsta de 30 de ani adună deja multe colaborări importante cu muzicieni internaționali de jazz din întreaga lume.

Evenimentul este organizat de către Transilvania Jazz Festival în parteneriat cu Centrul Cultural German Cluj-Napoca.

Biletele pot fi procurate de pe platforma eventbook: https://eventbook.ro/festival/transilvania-jazz-festival, iar persoanele care doresc să participe la ambele concerte vor beneficia de un bilet cu preț special, se mai arată în comunicat.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut