Pe cine preferă românii pentru un împrumut: prietenii sau băncile?

Aproape jumătate dintre români (47%) ar apela la familie sau prieteni dacă ar avea nevoie de o sumă de bani, în timp ce doar puţin peste un sfert (29%) se gândesc la un împrumut bancar.

Conform datelor Reveal Marketing Research, cei mai atrași de împrumuturile de la familie sau prieteni sunt tinerii între 18 şi 24 ani (64%) şi cei din mediul rural (53%). Apelarea la bănci este preferată de 29% dintre români, în timp ce 11% ar utiliza un card de cumpărături dacă ar avea nevoie de o sumă de bani, iar 3% s-ar împrumuta de la instituţii financiare non-bancare.
Privind economiile, aproape un sfert dintre români (21%) spun că nu reuşesc să pună bani deoparte, 32% susţin că vor economisi mai puţin decât în prezent, doar 28% declară că vor economisi la fel ca până acum, și numai pentru 15% dintre români economiile vor creşte. Referitor la modalitatea de economisire, studiul relevă că 58% dintre români s-ar orienta spre depozitele bancare.

Privind relaţia cu băncile, jumătate dintre români spun că utilizează serviciile unei singure instituţii bancare, într-o măsură mai mare generaţia tinerii până la 24 de ani (63%), persoanele de peste 55 de ani (56%) şi cei din mediul rural (57%). De remarcat că 47% dintre români preferă să utilizeze serviciile a două, chiar trei bănci, iar 3% colaborează cu mai mult de trei bănci. Persoanele active pe piaţa muncii, în special cei între 35 şi 55 de ani, colaborează cu mai multe bănci decât ceilalți.

Notabil este și că 60% dintre români declară că au încredere în aplicaţiile de banking mobil pentru că „le ţin în siguranţă banii”. În topul preferinţelor urmează Internet bankingul, cu 59% din sufragii, și băncile (56%). Tinerii între 18 şi 24 ani şi persoanele de peste 55 de ani au cea mai mare încredere în bănci, cu scoruri de 65%, respectiv de 63%.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut