Pe ce domenii mizează investitorii români

Patru din zece investitori români (39%) par să se orienteze către criptoactive şi plăţi digitale atunci când se gândesc la investiţii pe termen lung.

Un sondaj realizat de platforma de investiţii eToro Retail Investor Beat, privind planurile de investiţii pe termen lung pe care investitorii le au în vedere, arată că o treime dintre respondenţi (33%) indică transformarea digitală, iar 32% că au în vedere tehnologia curată, în timp ce o pondere similară se orientează către robotică şi automatizare. Analiza aminteşte şi de concluziile Forumului Economic Mondial, unde s-a ajuns la concluzia că tehnologia sprijină tranziţia către energia verde.

Potrivit studiului, hidrogenul verde, fuziunea nucleară şi alte tehnologii curate îşi vor continua dezvoltarea în 2023, pentru a accelera separarea de combustibilii fosili. Trecerea de la combustibilii fosili la energia regenerabilă va ajuta economiile să economisească 12 trilioane de dolari până în 2050. În România, cele mai recente date arată că producţia locală de energie eoliană şi solară a crescut în primele 11 luni ale anului 2022, comparativ cu perioada similară din 2021.
Datele mai evidenţiază că, în ultimele 12 luni, sectorul tehnologic a pierdut aproape 17% din cotaţiile bursiere, dar la începutul acestui an a înregistrat o revenire de 6,56%. Se preconizează că, în 2023, cheltuielile IT la nivel mondial vor totaliza 4.500 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creştere de 2,4% faţă de 2022. Segmentele de software şi de servicii IT ar urma să crească cu 9,3%, respectiv cu 5,5%, în acest an. Pe de altă parte, segmentul dispozitivelor va scadea cu 5,1%, pe măsură ce consumatorii şi companiile îşi prelungesc ciclurile de reînnoire a dispozitivelor.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut