Patru noi salvamontiști clujeni, atestați

Trei absolvenți ai Școlii Naționale Salvamont din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj și unul din cadrul Formației Salvamont Vlădeasa au devenit salvatori montani atestați, în urma susținerii cu brio a examenelor finale ale stagiului de pregătire.

Școala de iarnă s-a desfășurat pe parcursul a 15 zile, la Centrul Național Salvamont de la Padina, Munții Bucegi, și a reprezentat etapa finală de formare pentru obținerea atestatului de salvator montan. În această sesiune de pregătire și formare, Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj a fost reprezentat și de instructorul Toth Attila, șeful serviciului și membru al Comisiei Tehnice a Salvamont România.

„La calificarea de salvator montan se ajunge după mulți ani de învățare, sacrificare a timpului personal și pasiune în a-i ajuta pe ceilalți. Oamenii pasionați de munte se apropie de Salvamont după ce au dobândit suficientă experiență montană și timp de cel puțin doi ani parcurg un stagiu de pregătire (aspirantură) în care deprind cunoștințe și aptitudini tehnice obligatorii în salvarea montană și mai ales învață cum să abordeze persoanele care au nevoie de ajutor. Abia după această perioadă, cei care susțin examenele interne în cadrul formațiilor Salvamont în care s-au pregătit pot fi recomandați pentru următoarea etapă de pregătire: Școlile Naționale Salvamont, câte două vara și câte două iarna” – precizează Salvamont-Salvaspeo Cluj.

După absolvirea acestor școli și susținerea (cu peste nota 7) a tuturor examenelor, Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România emite atestatul de salvator montan, iar cei admiși pot deveni „voluntari salvamont cu drepturi depline”.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut