Patru focare de pestă porcină în Cluj

Numărul focarelor active de pestă porcină africană a urcat la 236 în ultima săptămână, de la 170 în raportarea din 23 iulie, 4 dintre acestea fiind înregistrate în județul Cluj, de această boală fiind fiind afectate la nivelul întregii țări 46.730 de porcine.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că în 29.07.2021 erau active 236 de focare de pestă porcină africană (PPA), din care 2 focare în exploataţii comerciale şi 2 focare în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate 46.730 de porcine.
În intervalul 23 – 29 iulie 2021 au fost înregistrate 70 de focare noi de PPA, cele mai multe în judeţele Ialomiţa (28), Teleorman (13) şi Iaşi şi Bihor (5). Din 2019 şi până în prezent au fost stinse 3.234 de focare de pestă porcină.
De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România,
în 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.818 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. În județul Cluj au fost identificați cu PPA 28 de mistreți găsiți morți și 13 mistreți vânați. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.
Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate. Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, însă acest virus are un impact dezastruos la nivel economic şi social.

ANSVSA nu interzice creșterea porcilor în gospodării

ANSVSA precizează că nu interzice și nu limitează creșterea porcinelor în gospodăriile populației din România. În urma consultărilor cu crescătorii, asociațiile de fermieri și asociațiile procesatorilor de carne a rezultat un proiect de ordin comun în care s-au stabilit anumite reguli generale de biosecuritate.

În propria gospodărie, fiecare crescător poate crește câte porcine dorește și să facă sau nu reproducție. ANSVSA intenționează numai să stabilească măsurile de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatație, nicidecum să interzică creșterea sau reproducția în gospodăriile populației. Astfel, cei care doresc să facă reproducție și să vândă suine, inclusiv ca persoană fizică, vor trebui să respecte câteva măsuri suplimentare de biosecuritate, față de ceilalți crescători, pe întreaga durată a evoluției pestei porcine africane în România.

Atâta timp cât pesta porcină africană evoluează pe teritoriul României, ANSVSA, instituția responsabilă pentru sănătatea și bunăstarea animalelor are rolul de prevenție și combatere a acestui virus prin aplicarea de măsuri specifice. Chiar în condițiile în care scăderea numărului de focare este semnificativă, de la 1.220 de focare active în septembrie 2019 la 236 în prezent, măsurile trebuie menținute și intensificate pentru că pericolul este permanent prezent. Ca dovadă în acest sens stă panta ascendentă pe care se află numărul de focare, odată cu încălzirea vremii. În ultima săptămână au fost înregistrate 70 de focare noi în 16 județe.

În perioada în care virusul evoluează în jurul fermelor, activitatea acestora este blocată și sunt șanse foarte mari ca boala să afecteze animalele din aceste unități, ceea ce ar duce la o creștere exponențială a pagubelor pe întreg lanțul de producție. Din 2017 până în prezent, despăgubirile plătite propietarilor de animale afectate din România se ridică la peste 200 de milioane de euro.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut