Patru din zece femei, afectate drastic de pandemie

Patru din zece femei (41%) susţin că echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală s-a înrăutăţit în ultimul an, de la declanşarea pandemiei, în condiţiile în care în unele cazuri au trebuit să muncească mai mult, inclusiv peste program, pentru a face faţă cerinţelor, dar şi din cauză că unele activităţi casnice au consumat mai mult timp decât de obicei.

Potrivit datelor prezentate de o platformă de recrutare, aproape 25% dintre respondentele la un sondaj spun că au luat în calcul să renunţe complet la job, pentru a putea face faţă responsabilităţilor crescute de acasă. Pentru a putea dedica mai mult timp familiei, aproape jumătate (46%) dintre femei şi-au redus în primul rând timpul pentru odihnă, iar 3 din 10 au alocat mai puţin timp pentru relaxare, dar şi hobby-uri.
Totodată, aproape 18% dintre respondente afirmă că au redus timpul alocat dezvoltării profesionale sau personale. Pe fondul presiunii crescute de a răspunde atât cerinţelor legate de job, cât şi celor de acasă, aproape 4 din 10 femei au declarat că au resimţit oboseală puternică, iar în unele situaţii s-a ajuns chiar la un grad de epuizare totală.
Privind principalele emoţii resimţite în ultimul an, de la debutul pandemiei, cele mai multe dintre femeile (30,8%) au indicat senzaţia de copleşire cauzată de supraîncărcare, sentiment urmat de anxietate. Două din 10 femei au simţit depresie, vinovăţie că nu au destul timp pentru copii şi familie, dar şi conflictul interior între a fi „angajatul ideal” şi „mama ideală”. Pe ultimul loc s-a aflat îngrijorarea că performanţa lor profesională este judecată negativ din cauza responsabilităţilor familiale crescute.
Principalul stres pentru 32,7% dintre femei a fost presiunea constantă de a face prea multe lucruri într-o zi, iar 14% au indicat stresul de a jongla permanent între familie şi job. De asemenea, 12% spun că cel mai tare le-a afectat lipsa unui sprijin pentru rezolvarea sarcinilor casnice.
În timp ce jumătate dintre femei afirmă că responsabilitatea crescută de a avea grijă de familie în ultimul an a fost împărţită în mod egal cu partenerul, alte 4 din 10 femei spun că au preluat pe umerii lor cea mai mare parte a sarcinilor.
Dintre „joburile suplimentare” care au consumat mai mult timp decât de obicei, pe primele locuri se situează curăţenia (32% dintre respondente), gătitul (28%) şi cumpărăturile (25%). Urmează timpul petrecut alături de copii, şcoala online şi temele celor mici.

Bărbații au suportat mai bine restricțiile

Pe de altă parte, sub 8% dintre bărbaţii care au răspuns sondajului au declarat că au luat în calcul să renunţe la job în ultimul an ca urmare a presiunii mai ridicate din viaţa profesională şi personală create de pandemie – un procent de circa trei ori mai mic decât în cazul femeilor.
Privind principalele emoţii resimţite, doi din zece bărbaţi au fost îngrijoraţi că performanţa lor profesională este judecată negativ din cauza responsabilităţilor familiale şi s-au simţit vinovaţi că nu au destul timp pentru familie.
Totodată, 17,3% dintre ei au fost mult mai obosiţi, procentul fiind aproape la jumătate faţă de cel al femeilor,15,3% au resimţit conflictul între a fi „angajatul ideal” şi „tatăl implicat” şi numai 13% (de aproape trei ori mai puţin ca în cazul femeilor) s-au simţit supraîncărcaţi de responsabilităţi.
Sub 8% dintre bărbaţii participanţi la sondaj au afirmat că au fost afectaţi de presiunea constantă de-a face prea multe lucruri într-o zi, procentul fiind de 4 ori mai mic faţă de cel înregistrat în rândul femeilor.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut