Patronatul propune 100 de măsuri pentru sprijinirea economiei

Confederaţia Patronală Concordia, care aduce sub umbrela sa cele mai afectate sectoare în clipa de faţă, cum sunt transporturile, retailul sau turismul, şi Consiliul Investitorilor Străini propun Guvernului un set de peste 100 de măsuri urgente care să ajute mediul de afaceri să depăşească acest moment critic şi să protejeze consumatorii de efectele indirecte ale epidemiei de coronavirus.

Propunerile vizează, printre altele, amânarea termenului de plată pentru Contribuţia de Asigurări Sociale (CAS), Contribuţia de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) şi Contribuţia Asiguratorie pentru Muncă (CAM) pentru o perioadă de trei luni, cu o bonificaţie de 5% pentru companiile care decid să o plătească. Aceasta este cea mai mare cheltuială a companiilor, aproximativ 10 miliarde de lei lunar. Bonificaţia este importantă deoarece companiile care au lichidităţi trebuie încurajate să vireze aceste sume. Poate fi luată în considerare o etapizare a amânării acestor plăţi pe măsură ce diferite sectoare devin afectate. Amânarea plăţii contribuţiilor sociale va permite sectoarelor afectate să disponibilizeze cât mai puţini angajaţi.

Scheme de împrumut rapid, garantat de stat

De asemenea, se cer scheme rapide de împrumut garantate de stat, pentru a oferi sprijin companiilor mici şi mijlocii pentru care amânarea plăţii taxelor nu este suficientă. De asemenea, Guvernul poate lua în considerare transformarea temporară a programului Start-Up Nation într-o schemă de sprijin pentru IMM-uri.
Investitorii mai menţionează că Executivul trebuie să acceseze rapid liniile de finanţare deschise de Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.

Coridoare speciale pentru transportul de marfă

Mai trebuie avute în vedere măsuri punctuale atât pentru sectorul de retail, cât şi pentru cel de transport, pentru a asigura aprovizionarea continuă cu hrană şi medicamente, gaz, electricitate şi combustibil a cetăţenilor, şoferilor care vin din zone afectate. Deoarece tot mai multe ţări îşi închid graniţele sau restricţionează accesul, este necesar ca Ministerul de Externe să fie în contact permanent cu ţările vecine şi cu ţările prin care trec rutele de aprovizionare cele mai importante ale României, pentru a menţine deschise coridoare speciale prin care să intre mărfuri în România.

Procedură medicală specială în vămi

Este necesară şi o procedură medicală specială în vamă, pentru a evita intrarea în carantină de 14 zile a şoferilor care vin din zone afectate. Acest fenomen poate duce repede la epuizarea efectivului de şoferi, disponibil la nivelul transportatorilor din România, de care este atâta nevoie pentru a asigura necesarul de importuri pentru satisfacerea nevoilor populaţiei si agenţilor economici.

Flexibilizarea Codului Muncii

Propunerile mai vizează necesitatea flexibilizării urgente (dar temporare) a Codului Muncii pentru a facilita munca de acasă sau de la distanţă, extinderea sau adaptarea programelor garantate de stat, astfel încât băncile să poată acorda credite pentru capital de lucru clienţilor care sunt în mod obişnuit stabili din punct de vedere financiar, intervenţia rapidă a autorităţilor pentru sectorul de turism, care este foarte expus riscului de faliment şi are nevoie rapidă de intervenţia autorităţilor şi lăsarea pe piaţă a unei părţi semnificative de echipamente de protecţie şi dezinfecţie, astfel încât şi companiile să le poată procura pentru a asigura sănătatea şi securitatea angajaţilor.

Articole din aceeasi categorie