Patronatele din transportul rutier cer Guvernului îngheţarea imediată a tarifelor RCA

autoÎnainte cu trei zile pînă la data de 15 septembrie, cînd este preconizată o acţiune de protest la nivel naţional, transportatorii rutieri cer înghețarea imediată a tarifelor RCA, în cadrul următoarei ședințe de Guvern.

Mai multe patronate din transporturile rutiere (UNTRR, APTE 2002, FORT, ARTRI şi APULUM) solicită Guvernului să adopte o “Ordonanță de Urgență și să înghețe tarifele RCA în următoarea ședință de Guvern la valorile medii din raportul Milliman”, raport care a fost “întocmit la cererea ASF (Autorităţii de Supraveghgere Financiară – n.r.) și trimis către Parlament” şi care dovedeşte “practci neconcurenţiale” pe piaţa asigurărilor din România. Transportatorii susţin că “tarifele RCA au crescut de două – trei ori, iar acordarea bonusului de către firmele de asigurare nu mai îndeplinește scopul pentru care a fost creat” şi propun următoarele tarife RCA, în următoarele 6 luni: “1.050 lei/an – turisme persoane juridice; 1.108 lei/an – autoutilitară până la 3.500 kg; 1.633 lei/an – autoutilitară între 3.500 kg și 7.500 kg; 3.610 lei/an – autoutilitară între 7.500 kg și 16.000 kg; 4.907 lei/an – autoutilitare peste 16.000 kg; 2.129 lei/an – autobuze transport persoane”. Conform patronatelor amintite, termenul de 6 luni în care tarifele RCA ar fi înghețate, “ar perimte Parlamentul și Guvernul să aibă la dispoziție această perioadă pentru a adopta legea RCA”. De asemenea, transportatorii mai solicită “parlamentului reînființarea unei autorități dedicate asigurărilor”, deoarece “asigurările nu sunt tratate cu atenția cuvenită de ASF” şi cere Guvernului să nu mai “sprijine punctual grupuri de interese care pentru profitul propriu sacrifică dezvoltarea economică a României”. Transportatorii mai apreciază că Ordonanță publicată pe site-ul Ministerului de Finanțe este “generală și nu limitează tarifele RCA”, şi anunţă, din nou, “un protest național împotriva creșterii tarifelor RCA” în data de 15 septembrie.

Reamintim că Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România a reclamat practicile societăţilor de asigurări către Consiliul Concurenţei, care a răspuns că ASF are pârghiile necesare pentru a controla piața RCA. De asemenea, mai multe patronate din transport, nemulţumite de actualul nivel al RCA , au declanşat deja acţiuni de protest la nivel naţional, care constau în rularea cu viteze reduse, între anumite ore, pe şoselele din ţară.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut