Patriciu Achimaș-Cadariu: Preocupările mele medicale și politice – subordonate aceluiași obiectiv major: Planul Național de Control al Cancerului

Documentarea și redactarea „Planului Național de Combaterea Cancerului” este o muncă de mari dimensiuni ce implică, pe lângă consultări cu specialiști, și discuții cu alți actori din societatea civilă, cu toți cei care concură la găsirea soluțiilor pentru această problemă – declară deputatul PSD de Cluj, prof. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, care este, din luna mai a acestui an, președintele Grupului pentru combaterea cancerului, din care fac parte deputați și senatori reprezentând toate grupurile politice.

Inițiativa constituirii acestui grup a avut în vedere „preocupările la nivel mondial și european în ceea ce privește dezbaterile referitoare la politicile publice de sănătate, precum și susținerea unei reforme sustenabile a sănătății în domeniul cercetărilor pentru combaterea cancerului”.

„Desigur că, și până la acel moment, preocupările mele medicale și politice, precum și întreaga activitatea desfășurată pe cele două coordonate, s-au desfășurat într-o strânsă conexiune și au fost subordonate aceluiași obiectiv major: «Planul Național de Control al Cancerului». Am arătat în mod repetat că mi-am asumat această misiune chiar de la intrarea în viața politică, mai precis de la primele declarații făcute în campania electorală, și de aceea și activitățile desfășurate de mine converg în această direcție” – declară prof. dr. Patriciu Achimaș Cadariu.

De altfel, ca deputat al Parlamentului României, secretar în Comisia pentru Sănătate și Familie și, mai nou, președinte al Grupului pentru combaterea cancerului, prin comunicate, declarații de presă, participare la emisiuni televizate și în mediul on-line, interviuri în presa scrisă și audio-video, acesta a desfășurat mai multe campanii de informare și promovare a sănătății și egalității de șanse, atât în spațiul virtual, cât și în mass media locală și națională. În aceste campanii au fost tratate teme de larg interes, în primul rând despre Planul național de cancer, dar și despre politici publice în domeniul sănătății (vaccinarea anti COVID-19 și anti HPV; sănătatea sexuală și reproductivă a femeilor etc.).

Activitatea sa a constat și în participarea la conferințe, grupuri de lucru și webinarii pe teme din domeniul medical, cu focusare pe prevenirea și combaterea cancerului. De asemeni, a avut o serie de întâlniri cu personalități din domeniile sănătății și vieții politice. La întâlnirea din 8 aprilie 2021, de la Palatul Parlamentului, cu directorul regional OMS, dr. Hans Henri P. Kluge, a abordat tema pacienților oncologici de la noi din țară în contextul pandemiei de COVID-19, dr. Kluge fiind „extrem de receptiv la problema ridicată” – după cum declară deputatul clujean – și oferindu-și sprijinul pentru elaborarea unui Plan Național de Control al Cancerului. În paralel, activitatea medicală și cea de cercetare a prof. dr. Achimaș-Cadariu au condus la obținerea unor rezultate științifice importante.

„Într-un interviu, de la începutul vacanței parlamentare, am fost întrebat cum ar fi arătat proiectele mele dacă nu aș fi fost parlamentarul unui partid aflat în opoziție, ci al unuia aflat la putere. Îmi mențin răspunsul: «Aș fi făcut exact același lucru, pentru că la asta mă pricep și asta am spus că voi face»” – spune deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș Cadariu.

Acesta amintește că, imediat după numirea sa ca președinte, a început procesul de organizare a Grupului de lucru pentru combaterea cancerului.

„Activitatea mea s-a centrat în această direcție, am făcut documentare pentru configurarea Planului de cancer, urmând ca din toamnă să avem întâlniri cu toți actorii implicați, pentru a stabili și reperele legislative care să susțină Planul de luptă împotriva cancerului. Acesta trebuie să conțină repere clare pentru fiecare tip de cancer și să se refere la aspecte corespunzătoare pilonilor știuți: profilaxie, diagnostic, tratament, paliație. Deși, la o primă vedere, pare să fie același lucru, de fapt sunt activități complexe, distincte: partea oncologică propriu-zisă și partea legislativă. Partea legislativă constă în elaborarea eșafodajului normativ care va susține Planul Național de luptă împotriva Cancerului (PNC)” – declară prof. dr. Patriciu Achimaș- Cadariu.

Potrivit acestuia, există, la nivel european/ mondial, specialiști/ politicieni care lucrează la planurile de combatere a cancerului, iar în ce ne privește, „este important să alegem formele de cancer cu cea mai mare incidență, la noi, să ne uităm la pilonii de intervenție în cancere, unde putem noi aplica, să ne fixăm indicatori măsurabili și tangibili”.

„Pentru a concretiza, apelez la un exemplu: în cancerul de col uterin (aflat, la noi, între primele 5 forme de cancer) trebuie să facem profilaxie pentru că persoanele vaccinate anti HPV sunt sub 10%. Revenind la lucrul pentru elaborarea PNC, trebuie să ne întrebăm: «Ce câștigi, ce pierzi, ce poți face?». Nu trebuie exagerat doar într-o anumită direcție, nu trebuie să apeși pedala până la podea! Un alt exemplu, cu referire la partea de screening (profilaxie secundară în cancer): vor rezulta (apărea) multe cazuri de cancer care, pentru a fi tratate, va trebui dezvoltată rețeaua medicală. Deci, vor fi direcții în care trebuie acționat simultan și care vor trebui avute în vedere în elaborarea planului, nu doar din perspectiva oncologică, ci și din cea normativă” – declară deputatul clujean.

În 27 septembrie a.c., prof. dr. Patriciu Achimaș Cadariu va participa la Reuniunea interparlamentară la nivel de comisii „Lupta împotriva cancerului: opinii ale parlamentelor naționale cu privire la planul european de combatere a cancerului”, care va permite schimburi de opinii, pe acest subiect, atât între parlamentele naționale, cât și cu Parlamentul European și comisarii europeni pentru sănătate și siguranță alimentară. Acest eveniment reprezintă și un forum internațional pentru schimbul de experiențe și bune practici de la nivel național și european privind prevenirea cancerului, susținerea cercetărilor în domeniu, îmbunătățirea tratamentelor și asigurarea accesului egal la îngrijire în întreaga Uniune.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut