Patriarhul Daniel: Să transformăm vremea de încercare în timp de binecuvântare

Comuniunea în rugăciune, bunătatea inimii și cooperarea în fapte bune pot face minuni, transformând  teama în curaj și speranță, a afirmat joi, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la slujba Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos, slujba de binecuvântare a Noului An 2021, de la Catedrala Patriarhală, informează AGERPRES.

Întâistătătorul BOR a îndemnat „să transformăm vremea de încercare în timp de binecuvântare”.

„În Biserica Ortodoxă, sfintele slujbe sunt momente de sfințire a timpului, precum și izvor de bucurie și pace, de lumină și speranță în lupta noastră cu greutățile vieții. Anul acesta, Sfintele Sărbători ale Nașterii Domnului, Anului Nou și Botezului Domnului sunt prăznuite într-o atmosferă mai dificilă din cauza pandemiei provocate de noul coronavirus. (…) Ne aflăm într-o perioadă mai tristă când o mulțime de oameni suferă de teama provocată de actuala pandemie: teama de îmbolnăvire, teama de moarte, teama de schimbare a vieții sociale. Însă, comuniunea în rugăciune, pacea sufletului, bunătatea inimii și cooperarea în fapte bune pot face minuni, transformând teama în curaj și speranță”, a spus Patriarhul Daniel.

Patriarhul a arătat că „Anul Nou în care intrăm este un dar nou de viață, pe care-l primim de la Dumnezeu spre mântuirea noastră, adică spre cultivarea comuniunii cu El prin rugăciune și fapte bune”. „De aceea, acum, la cumpăna dintre ani, trebuie să ne gândim și mai mult la modul folosirii timpului vieții noastre ca timp binecuvântat de Dumnezeu. Prin urmare, Biserica ne îndeamnă să privim cu încredere și speranță, dar și cu responsabilitate, fiecare clipă a vieții prezente. În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur ne învață, zicând: ‘Să nu treacă nici o zi din întreaga noastră viață, în care să nu punem în noi înșine vreun folos duhovnicesc sau cu rugăciunea sau cu mărturisirea sau cu facerea de fapte bune sau cu vreo altă faptă duhovnicească'”, a spus Patriarhul.

Biserica Ortodoxă – a subliniat Patriarhul Daniel – „acordă o importantă deosebită faptelor săvârșite în timpul vieții noastre, învățând că fiecare cuvânt rostit sau faptă săvârșită în timp va avea ecou în veșnicie”, iar „orice bine făptuit în timpul vieții pământești constituie o treaptă în creșterea spirituală a omului credincios în relația sa cu Dumnezeu și semenii”. „Totodată, fapta bună săvârșită din iubire milostivă și smerită poartă în ea lumina cerească a harului dumnezeiesc lucrător în om și devine comoară a sufletului omului pentru eternitate. (…) Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți oamenii și în mod deosebit pe românii din țară și din străinătate, dăruindu-le sănătate și mântuire, pace și bucurie, dar și mult ajutor pentru a ne elibera din actuala pandemie, care afectează viața și sănătatea oamenilor! Vă dorim tuturor ani mulți și binecuvântați!”, a încheiat Patriarhul Daniel

Anul acesta, slujba de binecuvântare a Noului An 2021 a avut loc joi, imediat după Vecernie, pentru a respecta restricțiile de circulație în vigoare în timpul stării de alertă.

„Rânduiala stabilită de Sfântul Sinod în anul 2011 prevede citirea Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos întrucât în ziua de 1 ianuarie ne amintim de momentul când Fiul lui Dumnezeu, întrupat, a primit numele de Iisus. Iisus înseamnă în limba ebraică „Dumnezeu mântuiește” și în acatist este pronunțat de aproximativ 200 de ori”, precizează Patriarhia.

Slujba care se săvârșește în noaptea trecerii dintre ani mai cuprinde rugăciunea Sfântului Efrem Sirul către Mântuitor, o rugăciune de mulțumire, două rugăciuni de intrare în noul an – una din tradiția liturgică română și slavă (cea care va fi citită și la slujba de Te Deum oficiată după Sf. Liturghie în prima zi din an) și alta din tradiția greacă.

Vineri, 1 ianuarie, se sărbătorește Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului şi Sfântul Vasile cel Mare. Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârșește de 10 ori pe an: 1 și 5 ianuarie, 20 și 27 martie, 3, 10, 17, 28 și 30 aprilie, 25 decembrie.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut