Patriarhul Daniel: Să ajutăm în continuare pe refugiați, să ne rugăm pentru pace și să fim făcători de pace!

Patriarhia Română mulțumește tuturor eparhiilor care au răspuns la apelul ei de cooperare frățească și contribuie la ajutorarea refugiaților ucraineni și atenționează că, în contextul actual, marcat de violență și multă suferință în Ucraina, este necesară în continuare ajutorarea refugiaților care tranzitează România sau rămân aici pentru o vreme.

„Încă de la început, Patriarhia Română a luat act cu maximă îngrijorare de începerea războiului din Ucraina, război declanșat de Rusia împotriva unui stat suveran și independent. De asemenea, Patriarhia Română a făcut apel la rugăciune și solidaritate pentru sprijinirea și ajutorarea cetățenilor ucraineni refugiați în România din cauza războiului. Astfel, în toată Biserica Ortodoxă Română au fost organizate colecte sau acțiuni de ajutorare a refugiaților din Ucraina. În ultimele zile, sute de mii de ucraineni au intrat în țara noastră, fugind din calea războiului. Aceștia au fost întâmpinați încă de la intrarea lor în România cu multă compasiune, prietenie și solidaritate de reprezentați ai eparhiilor Bisericii Ortodoxe Române, care le-au oferit ajutorul” – arată patriarhul Daniel, într-un comunicat al Patriarhiei Române remis ziarului Făclia.

Prin intermediul aceluiași document, Întâistătătorul BOR își reînnoiește chemarea la „înmulțirea rugăciunii” către Dumnezeu ca să înceteze războiul și să fie pace, pentru ca refugiații să poată reveni în patria lor.

„Mai ales acum, în timpul Postului Sfintelor Paști, când rugăciunea stăruitoare susține pocăința sinceră pentru păcate și face postul roditor de smerenie, pace și bunătate, este necesar să cultivăm pacea inimii noastre și să ne rugăm pentru pacea între popoare. Violența militară din război nu trebuie imitată prin violență verbală, prin atac la persoană sau denigrare. Dacă în slujbele ortodoxe ni se oferă adesea binecuvântarea «Pace tuturor», este necesar ca această pace să o facem prezentă și roditoare în Biserică, în familie, în societate și în relațiile dintre popoare, spre slava Preasfintei Treimi și binele omenirii!” – arată patriarhul.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut