Patriarhul Daniel: Binecuvântare pentru noul an școlar

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a transmis un mesaj de binecuvântare pentru toți elevii, părinții, învățătorii și profesorii români de pretutindeni, la începutul anului școlar 2021-2022.

„Copiii și tinerii au fost totdeauna binecuvântați de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Învățătorul desăvârșit, Care i-a prețuit (cf. Matei 14, 21), i-a ajutat (cf. Luca 7, 11-15; 8, 41-56), i-a primit cu dragoste (cf. Matei 19, 13-15; Marcu 10, 13-16; Luca 18, 15-17) și i-a ascultat cu atenție (cf. Matei 19, 16-22). Urmând atitudinea lui Iisus, Biserica a înțeles că arta educației copiilor și a tinerilor nu este o lucrare oarecare, ci ea este cea mai însemnată dintre arte. În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: «Nu există nici o altă artă mai mare decât aceasta… căci ce este egal cu faptul de a armoniza sufletul și de a forma gândirea tânărului?» (Despre slava deșartă și cum trebuie părinții să–și crească copiii)” – arată Patriarhul Daniel.

Referindu-se la  pandemia actuală, care a afectat în mod direct educația copiilor și a tinerilor și la studiile recente care „evidențiază utilitatea, dar și limitele educației online (stres, oboseală mentală, manifestări depresive, pierderea motivației, dificultăți în gândire, în concentrare și în luarea deciziilor)”, Întâistătătorul BOR subliniază că o educație temeinică pentru viață include „experiențe nemijlocite, trăite în cadrul unei comunități concrete, începând din familie și continuând în Școală, în viața Bisericii și a societății”. De asemeni, amintește că, în contextul tradiției românești și europene, este cunoscut rolul determinant al Familiei și al Bisericii în educarea copiilor și a tinerilor de-a lungul timpului.

„Astăzi, când, sub influența unor ideologii secularizante, este diminuată contribuția acestora în domeniul educației, devine și mai necesară cooperarea dintre Familie, Biserică și Școală, pentru a oferi copiilor și tinerilor ajutorul necesar dezvoltării lor atât în plan personal, cât și comunitar. Cu prilejul începutului anului școlar 2021-2022, ne rugăm lui Dumnezeu să îi ocrotească pe elevii, părinții, învățătorii și profesorii români din România și de pretutindeni, să le dăruiască sănătate și mult ajutor, pace și bucurie, pentru ca lucrarea lor să fie binecuvântare și bucurie pentru Biserică, Familie și Societate!” – spune Preafericitul Părinte Daniel, în încheierea mesajului său.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut