Patriarhia Română: Calendarele bisericești nu sunt convertibile în material electoral

Patriarhia Română atrage atenția credincioșilor cu privire la distribuirea unor calendare „creștin-ortodoxe false”, tipărite de o formațiune politică, în scop electoral.

Într-un comunicat remis presei, Patriarhia Română spune că „a aflat cu surprindere că o entitate politică aflată în campanie electorală a tipărit, cu scopul de a le oferi cetățenilor ca material electoral, calendare creștin-ortodoxe (false) care conțin nu doar o siglă politică, ci inclusiv greșeli liturgice și tipiconale, omisiuni sau înscrieri eronate ale unor sfinți români canonizați recent și ale unor sărbători religioase”.

„Dincolo de faptul că o asemenea inițiativă concretizată în tipărirea unui material electoral mascat în calendar creștin ortodox constituie un rapt de conținut, imagine și simbol creștin-ortodoxe, aceasta încalcă Legea nr. 103/1992, privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult (actualizată la data de 29 ianuarie 2001), conform căreia Biserica Ortodoxă Română are dreptul exclusiv de tipărire a calendarelor ortodoxe și de comercializare/ distribuire a acestora numai în biserici, mănăstiri și propriile magazine bisericești” – atenționează Patriarhia Română.

Comunicatul reamintește că, în perspectiva alegerilor locale și legislative din acest an, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința din 21 iulie 2020, „(…) din dorința de a face cât mai clară atitudinea Bisericii Ortodoxe Române față de viața politică și campaniile electorale, a reiterat apelul său către liderii partidelor politice din România de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului și nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spațiilor, slujbelor și însemnelor bisericești”.

Credincioșii ortodocși sunt sfătuiți să caute calendarele ortodoxe autentice numai în biserici, mănăstiri și magazinele bisericești, „pentru a avea siguranța că textul acestora este cel aprobat anual de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut