Păstrarea obiceiurilor – temă a ședinței cenaclului „Ion Apostol Popescu” din Gherla

În aceste zile toată lumea se află în pragul sărbătorilor pascale, iar asta nu putea lipsi nici de pe agenda de lucru a oamenilor de litere din municipiul Gherla, grupați în Cenaclul literar „Ion Apostol Popescu” de pe lângă Casa Municipală de Cultură din localitate.

Nu întâmplător, una dintre temele dezbătute de membrii cenaclului a fost chiar păstrarea obiceiurilor, tradițiilor și datinilor populare referitoare la una din cele mai mari sărbători creștine, Paștele. La ședința de lucru a fost invitat și un artist popular, doamna Cristina Perșa, care a fost salutată la deschiderea întâlnirii cu scriitorii gherleni de președintele cenaclului literar, Constantin Istici, care în cuvântul său a vorbit despre respectarea tradițiilor populare din zona Gherlii, domnia sa susținând și un reușit recital la nai, unele piese muzicale interpretate având ca subiect dragostea și admirația față de femei în zona Munților Apuseni.

Invitata serii, doamna Cristina Perșa a prezentat câteva dintre lucrările sale de artă populară, la loc de cinste aflându-se frumoasele batiste și ștergare confecționate de dânsa și expuse în sala de lectură a Bibliotecii Municipale, unde a avut loc cenaclul literar. De asemenea, Constantin Istici a prezentat tehnica războiului de țesut, prezentând totodată câteva culegeri de folclor, unele inspirate din obiceiurile pascale din zona noastră.

A urmat „evoluția” membrilor de cenaclu, fiecare participant venind cu ultimele lucrări de poezie sau proză. Astfel, au citit din creațiile personale Gheorghe Maier, Ida Rognean, Dan Vasile Ungur, Irimie Perșa și Nicolae Suciu, ultimul prezentând și ultimul număr al revistei „Astra dejeană”, în care a publicat un articol.

Nu a lipsit nici lansarea de carte, cea mai prodigioasă scriitoare gherleană (are nu mai puțin de 21 de cărți!), doamna Pușa Lia Popan prezentând ultimul său volum de poezii, „Efervescențe”, primit cu multă căldură de colegii de cenaclu. Artistul plastic Ioan Galgóczi a susținut o adevărată conferință despre tehnica sculpturii în lemn, iar Alexandru Kutaș (Blacky), pe lângă piesele muzicale cântate, în premieră a citit și câteva poezii scrise de dânsul. Tot la partea muzicală, tânărul interpret Andrei Gabor a încântat publicul cu lucrări inspirate de sărbătorile pascale.

La sfârșitul ședinței de cenaclu literar, președintele Constantin Istici a prezentat tematica întâlnirilor din perioada următoare.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut