Partidul lui Tokes, boicot la Poșta Română: “Nu lăsa votul tău pe seama serviciilor poștale!“

Partidul Popular Maghiar din Transilvania, formațiune fondată și controlată de controversatul preot reformat Laszlo Tokes îi îndeamnă pe maghiarii din România care au ales să voteze la alegerile din 3 aprilie din țara vecină să nu folosească serviciile Poștei Române pentru a-și trimite la Budapesta plicul cu buletinul de vot, ci să utilizeze variante alternative.

Organizația politică a relizat în acest sens spoturi publicitare care rulează pe canale mass-media de limbă maghiară din zona Ardealului, dar și la pliante distribuite populației cu mesajul “Nu lăsa votul tău pe seama serviciilor poștale!“.

Compania română de servicii poștale s-a sesizat în urma acestei mârșăvii pusă la cale de formațiunea controlată de Laszlo Tokes, precizând că Poșta Română a căzut victimă într-o dispută politică, în contextul acestor alegeri, fără a avea legătură cu calitatea serviciilor pe care le oferă.

Duminică, în Ungaria au loc alegeri legislative iar maghiarii din România care dețin și cetățenie ungară pot participa la acest proces legislativ.

Cei care au optat să-și exercite dreptul de vot pentru Ungaria au primit prin poştă buletinele de vot.

Odată cu alegerile parlamentare din acest an, în Ungaria are loc şi un referendum. În plicurile pe care maghiarii din România le-au primit prin poştă s-au regăsit următoarele: o fişă cu informaţii generale, o fişă de identificare a alegătorului, un buletin de vot pentru alegerile parlamentare şi un buletin de vot pentru referendum, respectiv un plic interior – în care se vor introduce cele două buletine de vot şi un plic de răspuns, pentru transmiterea în Ungaria a votului.

Alegătorii trebuie să introducă cele două buletine de vot completate în plicul interior, care va fi sigilat. Fişa de identificare trebuie completată cu numele şi datele personale care se regăsesc în documentele emise de autorităţile din Ungaria, apoi semnată. Plicul interior şi fişa de identificare trebuie, apoi, introduse în plicul de răspuns, acesta urmând să fie transmis în Ungaria. Returnarea plicului de răspuns care conţine votul exprimat este responsabilitatea alegătorului.

Poșta Română susține că în ultimele zile, a fost atenționată, în numeroase rânduri, de către clienți, referitor la spoturi publicitare care rulează pe canale mass-media de limbă maghiară din zona Ardealului, dar și la pliante distribuite populației cu mesajul “Nu lăsa votul tău pe seama serviciilor poștale!“.

În urma verificărilor efectuate, am fost înștiințați că, la solicitarea Asociației EMNT (Erdelyi Magyar Neppart Tanacs), Cluj-Napoca, a fost realizat un spot publicitar și difuzat la postul Radio GaGa” prin care oamenii sunt îndemnați să nu folosească serviciile Poștei Române, ci să folosească variante alternative. De asemenea, pe pagina de Facebook a formațiunii politice Erdelyi Magyar Neppart (Partidul Popular Maghiar din Transilvania) se regăsesc postate imagini cu flyerele care circulă în mai multe localități din Ardeal, cu același mesaj denigrator la adresa Companiei Naționale Poșta Română: “Nu lăsa votul tău pe seama serviciilor poștale!“. Asocierea sintagmei “serviciile poștale” cu Poșta Română este evidentă, întrucât nu există alt operator poștal care transportă acest tip de corespondență în România.

Mai mult, s-a creat frustrare în rândul factorilor poștali care au distribuit impecabil, în toată această perioadă, peste 300.000 de plicuri conținând buletine de vot către populația din zonă. Etapa următoare ar presupune ca Poșta Română să fie parte activă și în procesul de returnare a acestor plicuri către Autoritatea Electorală Maghiară. Poșta Română a căzut victimă într-o dispută politică, în contextul acestor alegeri, fără a avea legătură cu calitatea serviciilor pe care le oferă”, arată Poșta Română. Compania națională de poștă susține că exprimarea folosită, atât în spotul realizat pentru difuzare, cât și în textul afișat pe pliante, induce ideea că Poșta Română nu ar fi un partener de încredere, ceea ce creionează operatorului naţional de servicii poştale o imagine neconformă cu realitatea, prin care induce în eroare opinia publică, aducând prejudicii de imagine.

Precizăm că, Poșta Română, în calitate de furnizor național de servicii poștale, își respectă toate obligaţiile impuse prin lege, asumate în relaţia cu clienţii şi gestionează cu seriozitate toate contractele pe care le semnează. Insinuarea conform căreia nu am oferi siguranță transportării plicurilor aduce prejudicii companiei prin descurajarea partenerilor comerciali”, a transmis compania.

Făclia a încerca să afle de ce s-a ales la această strategie de boicotare a Poștei Române de către PPMT. În acest sens am contactat-o pe Sandor Kristina, reprezentant al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, însă nu a răspuns apelului.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut