Parteneriat la Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea”

Patriarhia Română a declarat anul 2022 drept „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț”. Inițiativa a aparținut Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a fost aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În acest context, Anul omagial și comemorativ 2022 este marcat prin numeroase manifestări culturale și educaționale, printre care și Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea”, organizat de Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei, în parteneriat cu Ministerul Educației și desfășurat între 15 noiembrie 2021 și 21 mai 2022.

Scopul concursului este „atragerea tinerilor spre practica religioasă, prin cunoașterea de către aceștia a învățăturilor fundamentale de credință, prin îndrumarea lor spre idealul sfințeniei și al moralei creștine, al iubirii, care duce la înnobilarea sufletelor copiilor și tinerilor”. După finalizarea concursului, Sectorul teologic-educațional va întocmi un raport de evaluare, iar rezultatele acestuia vor fi analizate la Congresul Național Catehetic Hristos împărtășit copiilor, ediția a XV-a. Raportul de evaluare va analiza modalitatea de implementare a concursului, instituțiile implicate și gradul de angajare, numărul de copii implicați în activități, impactul activităților asupra comunității locale, reflectarea evenimentului în presa locală și națională.

În deplină concordanță cu aceste deziderate, Parohia Ortodoxă „Sfânta Treime”, Dej III, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Dej a inițiat, implementat și finalizat proiectul catehetic „Roagă-te cum poți, ca să ajungi să te rogi cum trebuie”, proiect cu care participă la Concursul Național „Rugăciunea în viața mea”. Proiectul a fost coordonat de preotul paroh, dr. Nicolae Muntean, împreună cu profesorii de religie de la Școala Gimnazială „Avram Iancu”: Adina Florina Silași, Alina Vancia și Iustina Mălai. Din echipa de realizare a proiectului a făcut parte și doamna Mariana Pop, profesor pentru învățământul primar în cadrul școlii. Grupa de cateheză a cuprins 35 de elevi de 12-13 ani de la școala parteneră, iar locul de desfășurare a activităților din cadrul proiectului a fost Biserica Parohiei Sfânta Treime”.

Potrivit informațiilor primite de la prof. Giurgiu Gheorghe, membru al Comitetului Parohial „Sfânta Treime” Dej, „catehezele au fost foarte bine întocmite de către preotul paroh, dr. Nicolae Muntean. Am remarcat prezentarea riguroasă și foarte bine documentată scripturistic și patristic, dar și asocierea catehezelor cu activități practice: împletirea unui metanier, pictura pe sticlă, realizarea colțului de rugăciune, alcătuirea unui pomelnic ș.a. Dacă adăugăm faptul că s-au avut în vedere la realizarea catehezelor și aspectele metodice și psiho-pedagogice, a fost încurajat dialogul, iar activizarea copiilor a fost foarte bună, atunci se explică succesul înregistrat în implementarea acestor cateheze în cadrul proiectului. Elevii din grupul catehetic au devenit atașați rugăciunii de cerere, mulțumire sau laudă, adresată lui Dumnezeu, dar au învățat și cântări din Sfânta Liturghie, pricesne, cântări bisericești, au participat la o excursie, unde s-au rugat la mănăstirea vizitată și au asistat la săvârșirea în cadrul mănăstirii a Paraclisului Maicii Domnului”.

Toate cele cinci cateheze: „Despre rugăciune”, „Rugăciunea inimii”, „Icoana ortodoxă – mijloc de intensificare a rugăciunii”, „Rugăciunea de mijlocire: Cum să ne rugăm pentru alții?” și „Puterea rugăciunii colective” au constituit trepte spre înțelegerea rolului rugăciunii de către copii și folosirea acesteia „cu smerenie și cu încredere în mila lui Dumnezeu”.

M. Vaida

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut