Parlamentarii USR de Cluj, cu ochii pe „coaliția scumpirilor”, în 2023

Parlamentarii USR de Cluj și-au prezentat, într-o conferință de presă, prioritățile legislative pentru această sesiune, dar au punctat și câteva priorități generale, în contextul scumpirilor și inflației.

Astfel, liderul USR Cluj, deputatul Oana Murariu, a subliniat că guvernanții, mai exact „coaliția scumpirilrr” nu reușește se gestioneze inflația și să țină în frâu prețurile, promovând, în schimb, proiecte de legi care, dimpotrivă, sfidează criza pe care o traversăm.

În opinia sa, prin păstrarea pensiilor speciale și crearea a sute de locuri de muncă la Ministerul Familiei, în niciun caz nu se va obtine un echilibru.

De asemenea, reprezentanții USR se mai arată nemulțumiți de suprataxarea muncii, în cazul contractelor part-time, prin care, practic, se descurajează munca onestă.

Oana Murariu a menționat că prioritare vor fi în această sesiune parlamentară, proiectele celor două legi ale Educației, iar în acest sens, USR va organiza o dezbatere săptămâna viitoare.

În ce privește proiectele sale personale, așa cum a mai subliniat, Oana Murariu se axează pe două domenii – justiție și sănătate. Ea va continua mica reformă în justiție și va avea în vedere, printre altele, modificarea Legii Contenciosului administrativ și, de asemenea, reformarea legislației expertizelor judiciare. Tot în domeniul justiției, între prioritățile pentru perioada 2023-2026 ale Ministerului Justiției figurează și renovarea Palatului de Justiției din Cluj-Napoca și a acoperișului Judecătoriei Turda iar asupra acestor aspecte deputatul a precizat că va insista.

În zona medicală, Oana Murariu a înregistrat deja două proiecte în ce privește reformarea parțială a legislației privind malpraxisul medical.

Senatorul Cristian Bordei are ca prioritate domeniul energiei.

„Am două categorii de priorități, pe de o parte, sunt cele ce țin de comisiile în care activez. În ceea ce ține de energie, suntem încă într-o criză a energiei, chiar dacă suntem într-un moment de acalmie, încă nu știm ce va urma, și aici mă concentrez inclusiv printr-o acțiune pe care o voi avea la Bruxelles, pentru a avea contacte cu responsabilii din cadrul Comisiei Europene, cu cei care se ocupă de zona energiei, mai ales că în 15 martie vor fi anunțate niște reforme în ce privște piața energiei”, a declarat senatorul Cristian Bordei.

De asemenea, în domeniul politicii externe, el este preocupat de zona războiului informațional, războiul hibrid, iar aici lucrează alături de mai mulți colegi, la un proiect care să trateze exact subiectul manipulării în zona media, care să includă inclusic activitatea CNA.

În ce privește aspectele punctuale, senatorul are câteva inițiative în zona Codului de Procedură fiscală, acolo unde există un dezechiliru, iar statul este favorizat. Totodată, el mai are în lucru o inițiativă privind circulația autovehiculelor cu motor în zonele montane.

Deputatul Radu Molnar consideră că anul acesta se va desfășura sub spectrul luptei dintre PSD și tot ce înseamnă mediul de afaceri din România, iar activitatea USR vizează tocmai acest aspect, pentru a opri tăvălugul care vine peste mediul de afaceri din țara noastră. Radu Molnar a semnalat aici, la rândul său, mărirea taxelor și impozitelor. „Se pare că PSD a preluat complet conducerea țării și își aplică politicile cu care ne-a obișnuit de 30 de ani încoace, acelea de a considera mediul de afaceri ca fiind un inamic care trebuie vânat și taxat. Trebuie să îi oprim în Parlament, când vin cu astfel de măsuri. Presiunea noastră pare să dea roade, până și PNL a început să facă pași înapoi când vine vorba de impozitarea muncii part-time, sunt voci în interiorul PNL care spun că poate ar trebui scoasă taxarea respectivă. Sperăm că le vine mintea la cap”, a declarat deputatul, care a subliniat și că inflația este galopantă, enormă. Pe de altă parte, el a punctat „multă incompetență” la guvernanți, mai ales în Ministerul Transporturilor.

Parlamentarul clujean are ca priorități, în această sesiune, și proiectele celor două legi ale Educației, care acum sunt în stand-by, „Sunt legi extrem de importante, și din păcate, discuțiile lipsesc complet. Le-au secretizat. Nu știm nimic de aceste legi. Trebuie să ne asigurăm că în aceste legi este inclus învățământul dual, o parte foarte importantă. De asemenea, vrem să ne asigurăm că tot ce înseamnă consiliere psihologică este inclus în aceste legi”, a mai spus Radu Molnar.

Deputatul Viorel Băltărețu are în vedere domeniul economic și al antreprenoriatului, iar la nivelul județului Cluj, prioritatea sa este infrastructura, de care, de altfel, s-a preocupat încă de la preluarea mandatului de parlamentar. De asemenea, el are în vedere, printre altele, subiecte precum scutirea de la CASS în cazul unui al doilea loc de muncă, un proiect de lege pentru reducerea impozitării persoanelor care fac parte din familii cu mai mult de doi copii, încurajarea participării la profit a angajaților companiilor, un proiect care vizează ajutor pentru căldură, opțiune pentru compensare și beneficii în companii sau un alt proiect care vizează creșe în companii.

În ce privește județul Cluj, după doi ani de zile în care a monitorizat ce înseamnă serviciile publice, viteza proiectelor de infrastructură și modernizarea județului în general, concluzia sa este ca se pierde teren. „Trăim vremuri în care autoritățile trebuie să dea dovadă de agilitate, de dinamism, de o bună cunoaștere a problemelor și să vină cu soluții. Din păcate, azi, Clujul stă pe lor, iar autoritățile stau liniștite prin birouri”, a precizat Viorel Băltărețu.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut