Parlamentarele bat la ușă, dar unele partide nu răspund!

Nu mai e mult până când președintele Klaus Iohannis va lansa o nouă invitație națională, dar nu la masă, ci la urna de vot.

Cu alte cuvinte, să ne alegem reprezentanții- de data aceasta în Legislativ, pentru următorii patru ani. Prin urmare, partidele politice se pregătesc mai mult sau mai puțin și își întocmesc listele cu aspiranți. Unele dintre formațiuni și-au desemnat deja candidații și i-au și anunțat, iar altele, ca și la locale, trag de timp. Cei care vizează un loc în Legislativ vor trebui să își depună candidatura până în 22 octombrie, iar timpul tace și trece.
Aruncând o geană peste listele candidaților, am identificat câteva surprize.

La USR-PLUS Cluj, desemnarea acestora a fost cu scandal. Nici unul dintre actualii parlamentari ai organizației județene, senatorul Mihai Goțiu și deputatul Emanuel Ungureanu, nu mai sunt pe locuri eligibile. Membrii clujeni ai USR PLUS i-au sanționat pe cei doi pentru prestația slabă pe care au avut-o în cei patru ani de mandat. Practic, organizația clujeană a dorit să transmită că nu mai vrea gălăgie politică și jocuri de echilibristică lexicală și că e nevoie de proiecte concrete.

Să nu uităm că Mihai Goțiu a intrat în gura presei, pe care a și servit-o o bună bucată de vreme, la scurt timp după preluarea mandatului, când a fost suprins hibernând în Parlament chiar în timpul în care se dezbătea proiectul de buget al României pentru 2017, iar Emanuel Ungureanu s-a făcut cunoscut prin numeroasele denunțuri făcute împotriva a diverse personalități și care până acum nu au putut fi probate. Așa că nu va fi o tragedie fără ei în Parlament cel puțin pentru noi. La UDMR e liniște și pace. Pe lista Uniunii nici o surpriză. Aceiași aleși, deputatul Csoma Botond și senatorul Laszlo Attila, care își mai doresc câte un mandat călduț în Parlament.

Și la PNL e totul în grafic, dar înghesuială mare. Douăzeci de liberali clujeni şi-au depus candidatura pentru alegerile parlamentare. Este vorba de actuali parlamentari, primari, foști primari, oameni de afaceri, directori de agenții guvernamentale, consilieri locali și județeni, concret nume cunoscute deja în spațiul public.

Nici social democrații nu surprind și, precum la locale, trag de timp și timpul de trage de ei. Cel mai probabil, își vor anunța candidații pe ultima sută de metri. Știm doar că PSD-iștii sunt măcinați de tensiuni interne și exoduri către alte partide, însă alegătorii lor au așteptări. Sau să înțelegem că încă analizează rezultatele slabe de la scrutinul de la sfârșitul lunii septembrie și dau vina unii pe alții? Așadar, în 6 decembrie, după „întâlnirea” cu Moș Nicolae, suntem așteptați la un alt scrutin atipic (dacă nu cumva se amână), în plină pandemie, mascați, dezinfectați și… obosiți. Iar de la cei pe care vom pune ștampila să ne reprezinte în Legislativ, pentru următorii patru ani, ne așteptăm să se ocupe și de interesele noastre, nu doar de cele ale partidelor care i-au propus!

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut