Părinții, îndemnați să cultive educația creștină a copiilor

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române solicită tuturor parohiilor intensificarea activităților dedicate pastorației familiei, precum și cultivarea relației dintre familie și Biserică. De asemeni, îi îndeamnă pe toți credincioșii să cultive, prin rugăciune și fapte de caritate, educația creștină a copiilor și tinerilor, acordând sprijin spiritual și material mai ales familiilor defavorizate.

În cadrul ședinței de lucru din 29 septembrie, desfășurată sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cu tema „Pastorația familiei creștine azi”, Sfântul Sinod a apreciat că în acest an, marcat sever de pandemie, Biserica și-a adecvat metodele sale de pastorație unei realități dificile, transmițând mesajul Evangheliei inclusiv în mediul on line.

„Totuși – precizează Patriarhia Română -, s-a constatat insuficiența comunicării mediatice în raport cu starea de comuniune pe care credincioșii o trăiesc în mod firesc prin participarea fizică la viața liturgică a comunității. De asemenea, telemunca și școala on line reprezintă doar o soluție provizorie, până la depășirea stării provocate de pandemie. Închiderea școlilor a afectat semnificativ procesul educațional, elevii și profesorii nefiind suficient pregătiți pentru desfășurarea cursurilor on line. De aceea, Patriarhia Română, prin intermediul proiectului «Alege Școala!» și al eparhiilor, a venit în sprijinul elevilor și cadrelor didactice din comunitățile dezavantajate, oferind acestora aproape 5.000 de tablete sau alte dispozitive electronice”.

Conform Patriarhiei Române, în cadrul aceleiași ședințe Patriarhia Română a luat axt de următoarele reglementări legislative recente: Legea nr. 137/2020 pentru declararea lui Mihai Viteazul, Domnul Țării Românești și al Moldovei și Principe al Transilvaniei, martir și erou al națiunii române (ziua dedicată ceremoniilor pentru comemorarea domnitorului a fost stabilită în data de 27 mai a fiecărui an), respectiv Legea nr. 138/2020 pentru declararea personajelor istorice Horea, Cloșca și Crișan martiri și eroi ai națiunii române și pentru comemorarea, la data de 8 noiembrie, a Martirilor Români de la Beliș.

Ceremoniile pentru comemorarea celor trei martiri și eroi, Horea, Cloșca și Crișan, se vor desfășura în fiecare an în ziua de 2 noiembrie, iar în ziua de 8 noiembrie a fiecărui an va fi comemorată Ziua Martirilor Români de la Beliș.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut