A fost numit administratorul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla

Părintele Dumitru Marius Cerghizan a fost numit administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla printr-un decret emis de PS Lucian Cardinal Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Decizia vine în contextul în care scaunul eparhial de Cluj-Gherla a rămas vacant ca urmare a trecerii la cele veșnice a PS Florentin Crihălmeanu.

Rugăm pe Domnul nostru Isus Hristos să însoțească în continuare, cu lucrarea divină a Spiritului Sfânt, pașii Preacucernicului Părinte Dumitru Marius Cerghizan, administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla, să îl lumineze și să îl binecuvânteze cu alese haruri cerești, pentru a putea împlini noua misiune cu vrednicie spre preamărirea lui Dumnezeu, binele Eparhiei noastre și mântuirea sufletelor”, a transmis Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla.

Părintele Dumitru Marius Cerghizan s-a născut la 8 septembrie 1976, în loc. Bistriţa. A fost hirotonit diacon la 8 septembrie 2005, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, apoi a fost hirotonit preot, la 21 noiembrie 2006, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla.

A absolvit Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca. A urmat, tot la Cluj, Institutul Teologic Greco-Catolic „Sf. Ioan Evanghelistul”. A continuat studiile la Roma, unde a obținut licența în teologie la Universitatea Pontificală „Urbaniana” și un masterat în doctrina socială a Bisericii la Universitatea Pontificală „Lateran”.

Este capelan al comunității „Bunavestire” al Congregației Surorilor Maicii Domnului, iar în trecut a fost administrator parohial al Parohiei Corpadea unde, pe lângă îndeplinirea misiunii de păstor de suflete, a coordonat și lucrările de zidire a bisericii și a casei parohiale. De asemenea, a administrat o perioadă Parohia Petea și aici contribuind la ridicarea noii biserici.

În anul 2006 Preasfinția Sa Florentin i-a încredințat misiunea de secretar eparhial. A fost ales în structurile conducerii Eparhiei de Cluj-Gherla din anul 2012, iar în 2014 a fost numit în calitatea de consilier pastoral. Începând cu anul 2017 a îndeplinit cu dăruire misiunea de vicar cu preoții.

În 22 iunie 2020, i-a fost încredințată o nouă misiune, aceea de Vicar General al Eparhiei de Cluj-Gherla, pe care a îndeplinit-o cu credință, contribuind, alături de Episcopul eparhial, la bunul mers al vieții eparhiei.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut