„Paracliserul”, în premieră pe scena Teatrului Național din Cluj-Napoca

O invitație de a intra în dialog cu transcendentul și de a descoperi complexitatea ființei umane, piesa de teatru Paracliserul”, scrisă de Marin Sorescu, intră în repertoriul Naționalului clujean odată cu premiera programată pentru duminică, 11 decembrie, de la ora 19.00, în Sala Mare.

Tragedia în trei tablouri îl readuce în atenția publicului pe Claudiu Bleonț, într-un one-man show,  actorul bucureștean fiind cel care semnează, totodată, direcția de scenă. Scenografia îi aparține Andradei Chiriac, video – Sebastian Gherman.

„Paracliserul” face parte din trilogia soresciană intitulată „Setea muntelui de sare”, alături de piesele „Iona” și „Matca”. Premiera mondială absolută a spectacolului a avut loc în anul 1971 la Skopje.

Finalul textului este emblematic, merită a fi redat, chiar și parțial, ca o evidențiere a mesajului piesei:

„Doamne, sînt aici în vîrf, bucuros, tocmai în vîrf, unde de obicei pluteşti Tu. Eu ţi-am

făcut fum, după puterile mele, încalecă pe el şi mi te-arată… Iată, merg în faţa ta şi-ţi spun .

— Vreau să-ţi vorbesc. Iar tu îmi răspunzi :

— Vorbeşte !

— (Aproape plîngînd.) Acum eu te întreb aşa : Ce mai faci, Doamne ? Ce-ţi mai fac icoanele că tu ai un milion de icoane vechi, pictate frumos de meşteri iscusiţi, care te arată într-un milion de chipuri. Ba un munte, ba o apă, ba o pîine. Şi eu am venit să te văd într-un singur fel. Şi am luat-o de jos în sus. M-am rugat de toate pietrele, de toţi sfinţii, am crezut în toate lucrurile, în firide şi ocnite şi în crăpăturile lespezilor. Mi-am suflat sufletul pe toţi pereţii să mă pot urca pînă aici.”

Iulia GHIDIU

Foto: Anastasia-Atanasoska

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut