Paparudele (Păpălugăra), la Nireș

La Nireș, duminică, 10 iulie, după slujba de la biserică, întreaga comunitate va lua parte la obiceiul ,,Paparudele” sau Păpălugăra”, un obicei popular care se desfășura în fiecare an de sărbătoarea Sfântu’ Gheorghe, sau de Sângeorz, și care antrenează, de câțiva ani buni, atât sătenii, cât și lăturenii (oaspeții din alte sate).

Evenimentul este organizat de Primăria și Consiliul Local Mica, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

,,După ce era frunza înverzâtă, la noi să făce păpălugără cel mai înalt bărbat, însurat sau ficior. Mai mulți ficiori să duceu în pădure să îmbrace păpălugăra. Aveu tăt feliu’ de ață șî sârme să lege crenjile înverzâte, din cap până-n pcicioare, ca să nu știe nime cine-i păpălugăra. Îi cătau un scin (spin) de mure, de rug, cu care să să poată apăra. După ce ieșă de la besărică, vineu în jos cătă sat șî tătă lumea îi aștepta la porț’ cu gălețâle cu apă. Pă lângă păpălugără, mai erau tineri îmbrăcați în scoarță de copac, ei apărând păpălugăra de apa țâpată (aruncată) de oaminii care erau pă la porț’, apă care ajunje pă tăț’ care erau de-ai păpălugării”, relatează bătrânii satului, citați de cercetătorii CJCPCT Cluj.

Potrivit acestora din urmă, alaiul care pleca din capătul satului era însoțit de ceterași, aceștia aflându-se în spatele celorlalți, „deoarece participanții din față erau sortiți udatului cu zeci și zeci de găleți de apă, totul până ajungeau la fântâna satului. Ajunși aici, ceterașii ziceau un joc pentru a se scutura păpălugăra și toți cei udați, apoi se dezbrăca de frunze pentru a recunoaște cine este personajul care a jucat rolul principal. Ceterașii erau plătiți cu ouă care se strângeau din sat, în coșuri. Jocul se desfășura în drum, în șură, într-o casă mai mare, sau într-o ogradă care avea terenul mai drept, acest aspect reprezentând un avantaj pentru a se putea juca mai bine”.

Derularea obiceiului la Nireș va dura până la ora 15.30, după care, participanții se vor bucura de un program folcloric, pregătit de organizatori.

Păpălugăra, obicei al satului Nireș, dar și a celor din împrejurimi, se desfășura anual și reprezenta invocarea ploii, a unui an bogat, rodnic.

Foto: Păpălugăra, la Mintiu Gherlii
(Cercetare CJCPCT Cluj 2022)

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut