Paparudele din Nireș au cerut ploaie!

Duminică, 10 iulie, după Sfânta Liturghie, sătenii din Nireș (comuna Mica) au fost prezenți, cu mic, cu mare, la tradiționalul ritual de invocare a ploii, în care rolul principal a revenit paparudelor.

Păpălugăra-Paparudele reprezintă un obicei popular care se desfășura în fiecare an de sărbătoarea Sfântul Gheorghe, sau de Sângeorz, cum se spune în satele de pe Valea Someșului Mic. Reînviat în ultimii ani, din inițiativa primarului Tiberiu Zelencz, actuala ediție a sărbătorii a fost organizată de Primăria și Consiliul Local Mica, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

,,După ce era frunza înverzâtă, la noi să făce păpălugără cel mai înalt bărbat, însurat sau ficior. Mai mulți ficiori să duceu în pădure să îmbrace păpălugăra. Aveu tăt feliu’ de ață șî sârme să lege crenjile înverzâte, din cap până-n pcicioare, ca să nu știe nime cine-i păpălugăra. Îi cătau un scin (spin) de mure, de rug, cu care să să poată apăra. După ce ieșă de la besărică, vineu în jos cătă sat șî tătă lumea îi aștepta la porț’ cu gălețâle cu apă. Pă lângă păpălugără, mai erau tineri îmbrăcați în scoarță de copac, ei apărând păpălugăra de apa țâpată (aruncată) de oaminii care erau pă la porț’, apă care ajunje pă tăț’ care erau de-ai păpălugării”, relatează bătrânii satului, relatare consemnată de cercetătorii Centrului Județean Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Odată încheiat alaiul paparudelor copios udați, cei prezenți au avut parte de un spectacol divers, prezentat de Mariana Reman, la realizarea căruia și-au dat concursul: Angela Rusu, Ovidiu Purdea Someș, Felix Gălan și Orchestra „Someș”, Paul Taloș, Claudiu Moldovan, Zegrenii din Ceaba și alții.

Chiar dacă de-a lungul anilor scenariul „Paparudelor din Nireș” a suferi și mai suferă unele mici modificări, sărbătoarea în sine rămâne una veselă și una din atracțiile comunei Mica. Și, alături de „Înstruțatul boului” din satul Mănăstirea, un mod de a conserva și transmite generațiilor mai tinere fabulosul tezaur de obiceiuri și tradiții populare specifice Văii Someșurilor.

Sărbătoarea paparudelor s-a încheiat cu focuri de artificii.

M.V.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut