Papa Francisc a semnat Scrisoarea enciclică „Fratelli tutti”

Papa Francisc a vizitat la începutul acestei luni Assisi, orașul Sfântului Francisc – „Sărăcuțul” din Assisi, unde a semnat noua sa Scrisoare enciclică, „Fratelli tutti”, despre fraternitate și prietenie socială.

Sfântul Părinte a celebrat Sfânta Liturghie în biserica din Assisi și apoi, pe mormântul Sfântului Francisc, a semnat cea de-a treia enciclică a pontificatului său. Documentul a fost apoi promulgat oficial duminică, 4 octombrie 2020, la comemorarea liturgică a Sfântului Francisc din Assisi.

Noua enciclică socială a Papei Francisc evidențiază că nimeni nu se salvează singur și totodată exprimă propunerea unei societăți fraterne pentru a nu fi învinși de războaie, ură, violență, de indiferență și de noile ziduri. Mesajul Papei Francisc apare în contextul pandemiei de Covid-19 care – spune Pontiful – „și-a făcut apariția pe neașteptate în timp ce scriam această scrisoare”. Însă, urgența sanitară globală a demonstrat că „nimeni nu se salvează de unul singur” și că a sosit, într-adevăr, momentul în care să visăm „ca o singură umanitate” în care suntem „cu toții frați” (7-8).

Conform Directorului editorial al sitului Vatican News, Andrea Tornielli, în noua enciclică Papa descrie realitatea în care suntem înconjurați de umbrele „unei lumi închise”, dar există și oameni care nu abdică în fața întunericului ce înaintează, oameni care continuă să viseze, să spere, să se implice în crearea fraternității și a prieteniei sociale. Astfel, Sfântul Părinte dezvăluie calea ce trebuie urmată pentru a ne recunoaște ca fiind frați și surori. Frați, „pentru că suntem fii care se păzesc unii pe ceilalți, aflându-ne cu toții în aceiași barcă, după cum s-a exprimat Papa Francisc în timpul pandemiei. Este calea care trebuie urmată pentru a nu cădea în ispita de a ne comporta potrivit aforismului homo homini lupus (omul este lup pentru om) sau celei de a înălța ziduri, de a ne izola; este calea care se deschide dacă ne îndreptăm privirea spre icoana Bunului Samaritean. Este calea care se bazează pe mesajul lui Isus, prin care cad barierele impuse celui «străin»”. Creștinul este chemat să „Îl recunoască pe Cristos în fiecare ființă umană, să-L vadă pe Isus cel răstignit în angoasa celor părăsiți și uitați de această lume și să-l recunoască pe Isus cel înviat în fiecare frate care se ridică”. Mesajul fraternității poate fi acceptat, înțeles, împărtășit „și de bărbații și femeile care profesează alte credințe, precum și de numeroși bărbați și femei care nu profesează un crez religios”.

„Noua enciclică – se spune în continuare – este prezentată ca o esență a magisteriului social al Papei Francisc. O sursă și un izvor de inspirație este reprezentat de «Documentul despre fraternitatea umană pentru pacea mondială și conviețuirea comună», semnat la 4 februarie 2019, la Abu Dhabi, împreună cu marele imam de Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyib. Pornind de la acea declarație comună, piatră de temelie a dialogului dintre religii, Papa Francisc propune din nou ca, în numele fraternității umane, dialogul să fie adoptat ca o cale, colaborarea comună, ca o conduită și cunoașterea reciprocă și ca metodă și criteriu (285)”.

Însă, ar fi reductiv să limităm noua enciclică doar la sfera dialogului interreligios. De fapt, mesajul enciclicei „Cu toții frați” ne privește pe fiecare în parte. Documentul conține și pagini relevante despre angajamentul social și politic.

Poate părea paradoxal că Pontiful Roman, Episcopul Romei, o „voce (care strigă) în pustie”, relansează proiectul unei politici de caritate. Enciclica conține un întreg capitol dedicat acțiunii politice trăită ca slujire și mărturie a carității, care este alimentată de idealuri mărețe și de planuri de viitor ce nu urmăresc mici câștiguri electorale ci binele comun și au în vedere mai ales viitorul noilor generații. De asemenea, într-o perioadă în care atât de multe țări se închid, Sfântul Părinte a formulat îndemnul de a nu ne pierde încrederea în organizațiile internaționale, chiar dacă acestea au nevoie de o reformă, astfel încât cei care contează să nu fie doar cei mai puternici.

Scrisoarea enciclică cuprinde și pagini dedicate condamnării războiului și respingerii pedepsei cu moartea. Este adevărat că „în lumea de astăzi sentimentele de apartenență la aceeași umanitate slăbesc, în timp ce visul de a construi împreună dreptatea și pacea pare o utopie din alte vremuri”, însă, „este necesar să visăm din nou și, mai presus de toate, să realizăm acel vis împreună. Înainte de a fi prea târziu” – subliniază Papa Francisc.

A.M.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut