Pantalonii, ieri, azi și mâine- la fel și mereu diferiți. Rochia- o enigmă

Cândva era aproape inacceptabil ca o femeie să poarte pantaloni, cu excepția acelor pantalonași cu volane purtați pe sub rochii, de obicei trei sferturi. Vă amintiți vestimentațiile din ”Pe aripile vântului”, unde fetele/femeile purtau acei pantalonași albi, de obicei, trei sferturi, încrețiți jos, apoi câteva rânduri de jupoane pentru a ține rochia înfoiată, cu volum foarte mare? Erau vremurile când mărimea rochiei, dată de dimensiunea jupoanelor, a crinolinei, dădea măsura locului în societate, alături de alți factori. Domnișoarele vremii se întreceau în a avea cât mai multe jupoane pe o talie cât mai subțire, strânsă cu mari eforturi de corset.

Spuneam, deci, că în acele vremuri pantalonii, ca obiect vestimentar de sine stătător, practic, nu exista, era inacceptabil ca o femeie să își expună picioarele într-o pereche de pantaloni.

Vremurile însă s-au schimbat și comoditatea oferită de pantaloni a învins ideile vremurilor când picioarele femeii trebuiau musai acoperite de fuste ample.

De la apariție și până în timpurile noastre, pantalonii au trecut, ca mai toate obiectele vestimentare, prim foarte multe schimbări. De la scurți la trei sferturi, lungi, strâmți, largi, cu modele, fermoare sau alte accesorii, pantalonii au fost reinventați în fiecare sezon, pentru ca rutina purtării unei simple perechi de pantaloni să nu devină plictisitoare.

Asortați cu bluze de mătase, volatile, topuri mulate sau cămăși de bumbac apretate, tip office, pantalonii au reușit să se integreze perfect în vestimentația femeilor, fie că vorbim de ținutele office sau casual. Parte a unui costum (sacou+pantalon) a devenit o ținută ușor masculinizată, dar care poate fi dusă către o eleganță sobră sau chiar una excentrică, în funcție de materialul folosit, modelul ales sau accesoriile pe care le alegem. Dacă aruncăm cel puțin o privire pe Fashion Days vom găsi toate opțiunile posibile pentru gusturile noastre.

Fusta pantalon, apărută în anii 2000, a îmbinat perfect nevoia de a fi feminină purtând fustă și a comodității oferite de o pereche de pantaloni. Eleganța dată de lărgimea fustei pantalon oferă o eleganță clasică, în același timp cu doza necesară de confort și posibilitatea de a ne mișca fără a ne simți încorsetate. A fost, probabil, cea mai versatilă piesă vestimentară care a îmbinat practic două piese, fiind ani în șir un trend purtat de femei, indiferent de anotimp, materialul din care era confecționată, imprimeu sau modelul ales.

După 20 de ani aceste modele revin, desigur, cu modificări, aflându-ne, iată, de ceva timp, din nou, în trendul pantalonilor ampli, cu lărgimi generoase, la polul opus față de tendințele anilor anteriori, ai pantalonilor strâmți pe picior, până la gleznă. Moda feminină actuală a pantalonilor conferă lărgime, croi amplu, lejeritate.

Alături de pantaloni, rochiile de damă au trecut prin numeroase transformări de stil, unele modele rămânând totuși clasice, etern în trend și niciodată demodate.

Totuși tendințele au fluctuat, cunoscând vârfuri îndrăznețe în perioada asimetrică sau perioada aplicațiilor și a ceea ce s-a numit ”zdrențe”, trenduri care au prins foarte bine la publicul feminin, scoțând foarte multe femei din zona de confort a unor clasici către zona îndrăzneață a modei. Un click pe rochii negre de la Fashion Days ne va transporta în lumea actuală a modei.

Indiferent prin câte procese de schimbare va trece moda important este să fim acolo, în trend, să fim informate și să urmăm, pe cât posibil, tendințele, pentru un look actual.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut