Pandemia nu a redus cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în 2020 cu 2,2% faţă de anul anterior.

Conform datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a înregistrat în 2020 o creştere pe ansamblu cu 2,2% față de 2019, datorită majorării vânzărilor de produse nealimentare (cu 5,6%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (cu 5%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 8%.
În ultima lună a aului trecut, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a urcat pe ansamblu cu 5,8% față de luna preecedentă, datorită creşterii înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (cu 17,3%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (cu 1,3%). În schimb, vânzările de produse nealimentare au scăzut cu 0,9%.

România, printre țările cu creștere în comerț
În 2020, volumul comerţului cu amănuntul a scăzut cu cu 0,8% în Uniunea Europeană, comparativ cu 2019. În rândul statelor membre UE, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în decembrie, comparativ cu luna precedentă, s-a înregistrat în Franţa (22,3%), Belgia (15,9%), Irlanda (11,4%), Austria (6,7%), Malta (2,6%), Spania (1,8%), Polonia (0,8%) şi România (0,2%), iar cel mai semnificativ declin în Olanda (minus 10,9%), Germania (minus 9,6%) şi Danemarca (minus 8%).
Volumul comerţului cu amănuntul în Uniunea Europeană a crescut în decembrie cu 1,4%, comparativ cu luna precedentă.

Datele prezentate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) arată că, față de perioada similară din 2019, volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 0,5% în Uniunea Europeană. Vânzările de combustibili auto au scăzut cu 12,9%, vânzările de produse non-alimentare s-au diminuat cu 0,6%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi tutun au crescut cu 5%.
În rândul statelor membre UE, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul s-a înregistrat în Irlanda (11,1%), Franţa (9,1%) şi Estonia (5,9%), iar cel mai semnificativ declin în Slovenia (minus 13,3%) şi Bulgaria (minus 12%) şi Olanda (minus 5,7%). România a raportat o creştere de 2,7% în decembrie, comparativ cu perioada similară din 2019, după un avans de 4,1% în noiembrie.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut