Pandemia majorează traficul în comunicaţiile electronice

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglemnentare în Comunicaţii (ANCOM) afirmă că, în contextul actual al raspandirii virusului COVID-19, ne putem aştepta la creşteri de trafic în comunicaţii de peste 50% faţă de situaţiile normale.

Creşterea traficului este determinată de implementarea muncii la distanță, de mutărea cursurilor școlare și universitare în online şi de creşterea componentei de entertainment online. În aceste condiţii, este de așteptat ca serviciile de comunicații electronice cele mai utilizate – serviciile de voce mobilă și de acces la internet fix și mobil – să cunoască o creștere semnificativă a traficului.

ANCOM afirmă că furnizorii de rețele publice de comunicații şi de servicii de comunicații electronice au obligația de a lua măsurile adecvate pentru administrarea riscurilor la adresa securității rețelelor și serviciilor de comunicații, astfel încât să asigure un nivel de securitate corespunzător și să prevină sau să minimizeze impactul incidentelor de securitate asupra utilizatorilor şi rețelelor interconectate.

Până în acest moment ANCOM nu a primit reclamații privind deteriorarea calității serviciului de internet. Utilizatorii au la dispoziţie aplicația gratuită Netograf, prin care pot măsura parametrii tehnici și de calitate ai serviciului de acces la internet.

România beneficiază de reţele foarte bune în condiţiile în care 71% (3,7 milioane) din conexiunile de internet fix permit viteze foarte mari, de peste 100Mbps, iar 84% din numărul total al conexiunilor la internet mobil sunt conexiuni de mare viteză (3G – 29% și 4G – 55%).

Articole din aceeasi categorie