Pandemia îi învață pe români să pună bani la pușculiță

Aproape jumătate dintre români (46%) vor economisescă bani anul acesta, faţă de 33%, anul trecut, întrucât au aşteptări pesimiste.

Un sondaj realizat de IRSOP arată că aşteptările economice pesimiste ale populaţiei şi înclinaţia slabă spre consum vor tempera inflaţia, dar această atitudine nu favorizează creşterea economiei. „Românii pun frână la consum. Numai 31% spun că anul trecut au cheltuit ceva mai mult decât în alţi ani, 47% au cheltuit cam la fel, iar 22% mai puţin. În acest an, 41% cred că vor cheltui mai mult, 38% la fel ca anul trecut, iar 19% mai puţin. Când vorbesc despre cheltuieli, oamenii includ atât cheltuielile necesare, cât şi pe cele discreţionare pe care toţi le facem din venitul disponibil, după ce achităm obligaţiile curente. Înseamnă că atunci când cred că vor cheltui mai mult în viitor, ei presupun şi o posibilitate de scumpire a vieţii. De altfel, 55% cred că în 2021 cheltuielile lor necesare sau zilnice vor fi ceva mai mari, 33% se aşteaptă că vor fi cam la fel şi numai 10% au motive să creadă că vor fi mai mici.”, se apreciază în studiul IRSOP.
Astfel, 37%
dintre români se gândesc pentru acest an la un concediu în ţară, 32% vor să cumpere un bun de lungă durată pentru casă şi 37% şi-ar renova locuinţa. Doar 19% se gândesc la un concediu un afara ţării şi 8% şi-au planificat să cumpere o maşină. De asemenea, 9% dintre români vor să-şi cumpere o locuinţă, 5% se gândesc să înceapă o afacere şi 4% vor să facă un credit.
Majoritatea românilor nu se aşteaptă ca veniturile lor să crească în 2021: 54% spun că încasările vor fi similare cu cele de anul trecut, 17% spun că vor fi mai mici, iar 27% cred că vor fi mai mari, potrivit studiului. Și preţurile contează în estimarea cheltuielilor viitoare. Aproape două treimi dintre participanții la studiu (63%) se aşteaptă că preţurile vor creşte mult, iar 30% anticipează o creştere ceva mai potolită.
De remarcat că, în pofida crizei medicale, 33% dintre participanții la studiu spun că anul trecut au reuşit să economisească bani, iar în anul curent aproape jumătate dintre ei (46%) spun că au intenţia să pună un ban de-o parte.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut