Pandemia a ”tăiat” peste 15.000 de slujbe libere în România

În al treilea trimestru din acest an, în România erau disponibile 39.300 de locuri de muncă vacante, în creştere cu 5.200 de posturi faţă de trimestrul anterior, însă, comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut, rata a scăzut cu 0,30%, iar numărul locurilor de muncă vacante s-a redus cu 15.700.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, în trimestrul III din anul în curs, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (2,07%), alte activităţi de servicii (1,96%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (1,52%).
În industria prelucrătoare
existau peste 20% din numărul total al locurilor de muncă vacante (7.900 de posturi), rata fiind de 0,73%,iar în sectorul bugetar era concentrată aproximativ o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante: 5.700 în administraţia publică, 5.300 în sănătate şi asistenţă socială, 2.000 în învăţământ.
Rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în hoteluri şi restaurante (0,02%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,26%), respectiv industria extractivă şi tranzacţii imobiliare (0,29% pentru fiecare în parte). Aceste activităţile economice au avut şi cele mai puţine locuri de muncă vacante (până la 100 locuri vacante).
Față de trimestrul precedent, cele mai semnificative creşteri ale ratei au fost înregistrate în învăţământ (cu 0,37%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (cu 0,30%) și industria prelucrătoare (cu 0,26%). Creşteri importante ale numărului locurilor de muncă vacante au avut loc în industria prelucrătoare (cu 2.700 posturi) şi în învăţământ (cu 1.300 posturi).
Cea mai relevantă scădere atât a ratei, cât şi a numărului locurilor de muncă vacante
a fost consemnată în informaţii şi comunicaţii (cu 0,38%, 700 locuri vacante).


Scăderi pe linie” fată de 2019

Faţă de acelaşi trimestru din 2019, cu excepţia activităţii de învăţământ, care a înregistrat aceeaşi valoare a ratei locurilor de muncă vacante, în celelalte activităţi economice au fost înregistrate scăderi ale celor doi indicatori. Cele mai semnificative scăderi ale ratei au fost în intermedieri financiare şi asigurări (cu 0,72%), distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare şi de activităţi de spectacole, culturale şi recreative (cu 0,67%, pentru fiecare în parte).
Cele mai importante reduceri ale numărului locurilor de muncă vacante au fost consemnate în industria prelucrătoare (cu 5.700 posturi), comerţ (cu 2.300 posturi), respectiv sănătate şi asistenţă socială (cu1.200 posturi).


Se caută specialiști și lucrători în servicii

În trimestrul III din acest an, cea mai mare cerere de forţă de muncă a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate (10.000 posturi), lucrători în domeniul serviciilor (5.700 posturi), muncitori calificaţi şi asimilaţi (5.500 posturi), respectiv ocupaţii elementare (5.300 posturi).
Comparativ cu trimestrul precedent, cele mai
importante creşteri ale numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în ocupaţiile de muncitori calificaţi şi asimilaţi (cu 1.700 posturi), specialişti în diverse domenii de activitate (cu 1.600 posturi), respectiv de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente (cu 900 posturi).
Pentru ocupaţiile de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori rata locurilor de muncă vacante s-a redus cu 0,01%, iar numărului locurilor de muncă vacante a scăzut cu 100 posturi.

Aproape 20.000 de posturi libere în țară

Datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă arată că, în prezent, sunt disponibile 19.998 de locuri de muncă, cele mai multe fiind oferite pentru agenți de securitate (1.147 posturi), lucrători comerciali (952), muncitori necalificați la asamblarea, montarea pieselor (863), muncitori necalificați la demolarea clădirilor, căptuşeli, zidărie (778), manipulanți mărfuri (643), muncitori necalificați în industria confecţiilor (607), vânzători (588), confecţioneri-asamblori articole din textile (541 posturi), montatori subansamble (539 posturi), operatori confecţioneri industriali îmbrăcăminte din ţesături (425), vânzători ambulanți de produse nealimentare (387) şi muncitori necalificați la ambalarea produselor solide şi semisolide (371).
Pentru persoanele cu studii superioare (programator, inginer în diferite domenii de activitate, consilier/expert/inspector/economist etc.) există 1.187 de locuri de muncă.
Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin reţeaua Eures România, doar 47 de locuri de muncă vacante: * 22 în Germania (operator maşini – departamentele de producţie şi ambalare) * 14 în Polonia (dulgher, fierar betonist, lăcătuş, operator CNC, operator buldoexcavator, sudor, strungar şi zidar) * 7 în Norvegia (specialist în cercetare şi dezvoltare în domeniul chimiei, zidar/faianţar şi vopsitor auto/tehnician reparaţii) * 4 în Finlanda (operator CNC).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut