Pandemia a dus la creșterea cu peste 20% a firmelor întrate în insolvență

Peste 3.000 de proceduri noi de insolvenţă s-au deschis în primele şase luni, cu 23% mai multe faţă de nivelul înregistrat în acelaşi interval al anului trecut, numărul insolvenţelor deschise în prima jumătate a acestui an revenind aproape de nivelul anterior pandemiei Covid-19.

Conform unui tudiu Coface România, în primele şase luni din 2021 s-au deschis 3.033 proceduri noi de insolvenţă, cu 23% peste nivelul înregistrat în acelaşi interval din 2020. Numărul insolvenţelor deschise în prima jumătate a acestui an a revenit aproape de nivelul anterior pandemiei Covid-19 şi se estimează că va crește cu cel puţin 10% faţă de anul anterior. În perioada analizată, în firmele intrate în insolvență activau 11.294 de angajați.
Pierderile financiare cauzate de firmele insolvente au fost aproape de 2 miliarde lei, de 5 ori sub nivelul corespondent din 2015 şi cel mai scăzut din ultimul deceniu. Potrivit studiului, se observă o scădere a numărului companiilor insolvente care înregistrează venituri peste 0,5 milioane euro (medii şi mari), la doar 130, minimul ultimului deceniu.
Totodată, România a înregistrat în ultimii
3 ani sub 20 de firme insolvente la fiecare 1.000 de companii cu venituri peste 1.000 euro/lună. Astfel, se apropie de media regională din perspectiva insolvenţelor raportate la 1.000 de companii active, respectiv 11, după ce a condus în permanenţă acest top regional în ultimul deceniu.

Măsurile de subvenţionare şi salvare a companiilor au funcţionat pe parcursul anului 2020, dar acestea nu au rezolvat definitiv problemele afacerilor vulnerabile. Astfel, anul trecut a lăsat urmări importante asupra situaţiei financiare publicate de companiile din România: investiţiile au scăzut, gradul de îndatorare a crescut, iar capitalul de lucru a rămas negativ şi vulnerabil. De asemenea a fost consemnată și creşterea interdependenţei afacerilor prin intensificarea creditului comercial şi extinderea termenelor de plată a facturilor, astfel că riscul de insolvenţă al companiilor se amplifică în perioada următoare, aspect concretizat prin creşterea numărului firmelor care îşi întrerup activitatea cu 31% în primul semestru din acest an, iar a celor insolvenţe cu 23%.

Cele mai multe insolvențe au fost consemnate în construcții
Referitor la distribuţia sectorială a insolvenţelor, cele mai multe au fost înregistrate în
ectorul de construcţii (542), urmat de comerţul cu amănuntul (455) şi comerţul cu ridicata (409).
Ponderea primelor 3 sectoare care au înregistrat cele mai multe dosare de insolvenţă a variat în ultimii
5 ani între 50% – 54%, iar pentru primele 5 sectoare între 65% – 70%. Primele 5 sectoare care înregistrează cele mai multe insolvenţe acoperă o pondere similară şi din punctul de vedere al firmelor active. Din această perspectivă, cel mai afectat sector este cel al fabricării produselor textile, de îmbrăcăminte şi încălţăminte, care a înregistrat o rată a insolvenţelor de 24 de companii la 1.000 de firme active, aproape de 3 ori peste media la nivel naţional. Acesta este urmat de sectorul construcţiilor şi de HoReCa. Conform datelor disponibile, vânzările companiilor din HoReCa au scăzut cu 39% în 2020, iar profitul a înregistrat o contracţie de 77%.


Aproape 80.000 de firme nou înființate

Conform datelor Centralei Incidentelor de Plăţi, furnizate de Banca Naţională a României, sumele refuzate la plată cu instrumente de debit în primul semestru din 2021 au fost de doar 0,55 miliarde lei, în scădere cu 49% faţă de anul anterior.
În condiţiile în care numărul incidentelor de plată în aceeaşi perioadă a scăzut mai lent, respectiv cu 32%, valoarea medie a incidentelor de plată înregistrate în primul semestru a fost de 39.000 de lei, mai puţin de jumătate comparativ cu maximul ultimului deceniu, înregistrat în 2015.

Analizând evoluţia mediului de afaceri pentru prima jumătate a lui 2021, prin comparaţie cu anii anteriori, se observă o situaţie favorabilă pentru maturizarea mediului de afaceri. Raportul dintre companiile care şi-au întrerupt activitatea şi cele nou înfiinţate a ajuns pentru prima dată în ultimul deceniu aproape de 1.
Totodată, numărul companiilor care şi-au întrerupt activitatea în primul semestru din acest an a fost de 55.906, în creştere cu 31% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. În acelaşi timp, firmele nou înregistrate au crescut la 79.734
de unități, din care 53.844 de SRL-uri, cu 58% mai mult decât acelaşi semestru din anul precedent, maximul ultimului deceniu. Această dinamică arată că revenirea rapidă a economiei încurajează apariţia de noi afaceri, în ciuda mediului de business incert.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut