Pachetul „sprijin pentru România”

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat luni că pachetul „Sprijin pentru România” are o valoare totală de 17,3 miliarde de lei şi că aproximativ 52% din această valoare este asigurată din fonduri europene iar 48%, din fonduri de la bugetul de stat.

Potrivit acestuia, 300 de milioane de lei vor fi direcţionaţi firmelor de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie.

Angajaţii în şomaj tehnic vor beneficia de 75% din salariu până la sfârşitul anului, începând cu data de 1 mai, valoarea totală a programului fiind de 450 de milioane de lei. De asemenea, va continua şi Programul Kurzarbeit.

În ce priveşte agricultura, vor fi alocaţi 200 de milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România.

În domeniul social, urmează să fie acordate vouchere în valoare totală de un miliard de euro – 50% fonduri europene, 50% fonduri de la bugetul de stat. Voucherele pentru alimente de bază vor avea o valoare de 50 de euro, fiind acordate la fiecare două luni pentru: familii cu cel puţin doi copii sau monoparentale, cu venit mai mic de 600 de lei/lună; pensionari cu venit mai mic de 1.500 de lei/lună; persoanele cu venit minim garantat; persoanele cu dizabilităţi. Pachetul intră în vigoare începând cu data de 1 iunie.

Elevii care primesc bursele sociale vor beneficia de vouchere în valoare de 30 de euro pentru fiecare lună în care sunt organizate cursuri şcolare, pentru cumpărarea de alimente, rechizite şi haine. Valoarea totală a pachetului este de 33 de milioane de euro.

Totodată, se prevăd 200 de lei în plus pentru salariul minim, fiind vorba despre o creştere voluntară scutită de taxe. Valoarea tichetelor de masă va creşte cu 50%, de la 20,17 de lei la 30 de lei. De asemenea, va fi dublată norma de hrană pentru pacienţii din spitale şi vârstnicii instituţionalizaţi de la 11 lei pe zi la 22 de lei pe zi. Peste 3 milioane de persoane vor beneficia de această măsură.

Măsurile din planul „Sprijin pentru România” vor intra în vigoare cel mai devreme de la 1 mai, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut