Oscar sau Zmeura de aur?

Cum tot s-au decernat mai deunăzi premiile Oscar, nu pot să nu mă gândesc că, de prea multe ori, viaţa politică românească seamănă nu doar cu un circ ieftin, ci şi cu un film de prost gust, mai rău decât unul de mâna a treia. Un film în care totul este anapoda, din start. Şi scenariul, şi distribuţia actorilor, şi regia şi interpretarea rolurilor. Nu pot să nu mă gândesc că, dacă tot nu fac nimic pentru ţara asta, politicienii noştri ar trebui cel puţin să aibă minimul bun-simţ de a încerca să-şi interpreteze cu decenţă partitura. Dar nu, ei nici măcar asta nu fac.

Să începem cu scenariul. Ştiţi oare vreo poveste mai puţin credibilă decât cea din anii trecuţi, în care un partid, care deţine o confortabilă majoritate în Parlament, să-şi demită propriul guvern? Guvernul pe care l-a numit, triumfal şi triumfalist la conducerea ţării şi care – ce să vezi? – după câteva luni nu mai era bun de nimic? Şi asta nu o dată, ci de două ori? Există oare vreun science fiction social (iată, până la urmă inventăm un termen nou în cinematografie), un science fiction deci, în care premierul unei ţări, după ce este demis de Parlament să se baricadeze în birourile guvernului şi să nu mai vrea să plece de acolo?

Dar scenariul de acum? Mai ştiţi vreun guvern care să facă singur, cu voie bună, tot ce-i stă în putinţă ca să plece de la guvernare, în ideea că la nişte posibile alegeri parlamentare va câştiga mai multe voturi?

Să ne ocupăm acum de distribuţie. Cui oare, pe undeva pe lumea asta, i-ar fi trecut prin minte să o distribuie în rolul de prim-ministru pe cea care a ocupat această funcţie în România? Dar pe predecesorii domniei sale? Spre exemplu pe cel cu baricadatul în birou sau pe cel care nu a ratat întâlnirea cu premierul japonez, deşi acela tocmai se afla în vizită în România? Dar pe cel care i-a succedat doamnei în funcţie?

Nici cu regia nu stăm mai presus (sau mai prejos). Impresia mea este că cel (sau cei) care se ocupă cu indicaţiile de genul ăsta – imagine, lumini, unghiuri de filmare, jocul actorilor, sunet şi toate care or mai fi – habar n-au de meserie. Cred că nici măcar nu ar fi lăsaţi să intre pe un platou de filmare, nici măcar acolo unde se toarnă un film de mâna a treia.

Despre interpretare ce ar mai fi de spus? Ştiţi oare, undeva pe lumea asta, vreo actriţă care să joace atât de mizerabil un rol, aşa cum s-a întâmplat la noi cu persoana care a stat în scaunul de prim-ministru? Dar de vreun actor a cărui interpretare să fie cât de cât pe aproape de cea a fostului preşedinte a Senatului? Mai trebuie oare amintită şi interpretarea fostului şef al Camerei Deputaţilor?

După cum sigur ştiţi, Zmeura de Aur se acordă celor mai jalnice prestaţii cinematografice. Impresia mea este că, după cum arată viaţa noastră politică, cam toţi cei implicaţi ar trebui să primească o Zmeură de Aur. Poate şi sper că mă înşel, şi mai există cineva care nu o merită. Ştiţi dumneavoastră cine?

Articole din aceeasi categorie