Ordinul dat de Putin în ajunul Crăciunului pe stil vechi

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat joi forţelor sale să aplice o încetare a focului în Ucraina în zilele de 6 şi 7 ianuarie, cu ocazia Crăciunului ortodox pe stil vechi, după un apel lansat în acest sens de către patriarhul rus Kirill, a indicat Kremlinul, citat de AFP.

„Ţinând cont de apelul sfinţiei sale patriarhul Kirill, ordon ministrului rus al apărării să introducă un regim de încetare a focului pe toată linia de contact între părţi în Ucraina, începând de la 12:00, 6 ianuarie din acest an, până la 24:00, în 7 ianuarie”, se menţionează în comunicatul Kremlinului.

Preşedintele rus a invitat forţele ucrainene să respecte acest armistiţiu cu scopul de a da posibilitatea ortodocşilor, confesiune majoritară în Ucraina ca şi în Rusia, „să asiste la slujbele din Ajunul Crăciunului, precum şi la cele din ziua Naşterii lui Iisus”.

Această încetare a focului, prima de amploare de la începutul ofensivei ruse în Ucraina în 24 februarie, intervine după un apel în acest sens din partea patriarhului Bisericii ortodoxe ruse Kirill, un susţinător apropiat lui Vladimir Putin.

Acest apel al patriarhului Kirill fusese respins de consilierul preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, care a denunţat pe Twitter joi, înaintea anunţului lui Putin, o eventuală „capcană cinică” şi „element de propagandă”.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, îi ceruse şi el joi, lui Vladimir Putin, în cursul unei convorbiri telefonice, să instituie o „încetare a focului unilaterală” în Ucraina.

Reacțiile SUA și Germaniei

Preşedintele american Joe Biden a apreciat că Vladimir Putin caută „o gură de aer” prin lansarea unui armistiţiu de 36 de ore în Ucraina cu ocazia sărbătorii de Crăciun după calendarul iulian, a declarat joi preşedintele american Joe Biden jurnaliştilor la Casa Albă, răspunzând astfel la întrebarea acestora despre opinia sa referitor la propunerea de încetare a focului lansată de Moscova, relatează Reuters şi AFP.

Preşedintele rus „era pregătit să bombardeze spitale, creşe şi biserici în 25 decembrie şi de Anul Nou. Cred că el caută o gură de aer”, a afirmat Biden într-un discurs la Casa Albă.

Kremlinul a declarat că Putin ordonase o încetare a focului începând de la miezul zilei de vineri, după un apel la armistiţiu de Crăciun al patriarhului Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse.

Ucraina a respins oferta lui Putin de încetare a focului pentru 36 de ore cu ocazia Crăciunului ortodox de rit vechi, afirmând că nu va exista niciun armistiţiu până când Rusia nu-şi va retrage forţele invadatoare din teritoriile ocupate.

La rândul ei, diplomaţia germană a estimat joi că „pretinsa” încetare a focului rusă în Ucraina cu ocazia Crăciunului, după calendarul iulian, nu va aduce „nici libertate, nici securitate persoanelor care trăiesc cu teama zilnică sub ocupaţia rusă”, potrivit AFP.

„Dacă Putin voia pace şi-ar fi readus soldaţii acasă şi războiul s-ar fi terminat. Dar, aparent, el vrea să continue războiul după o scurtă întrerupere”, a afirmat ministrul german de externe Annalena Baerbock într-un mesaj pe Twitter.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat joi armatei sale să respecte o încetare a focului în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox în 6 şi 7 ianuarie, primul armistiţiu de amploare de la începutul invaziei în urmă cu aproape un an.

Ucraina a calificat această încetare a focului drept „ipocrizie”, acuzând Moscova că vrea „să câştige timp”.
„Rusia trebuie să părăsească teritoriile ocupate, doar atunci va exista un ‘armistiţiu temporar’. Păstraţi-vă ipocrizia!”, a reacţionat Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene.

Într-un mesaj separat destinat presei, Podoliak a denunţat această încetare a focului ordonată cu puţin timp înainte de către preşedintele rus Vladimir Putin, calificând-o drept „un gest pur de propagandă”.

„Rusia încearcă prin toate mijloacele să reducă cel puţin temporar intensitatea luptelor şi a loviturilor asupra centrelor sale logistice pentru a câştiga timp”, consideră consilierul preşedinţiei ucrainene.

Responsabilul ucrainean l-a acuzat pe Putin că „nu are nici cea mai mică dorinţă de a pune capăt războiului” şi că încearcă „să-i convingă pe europeni să exercite presiune asupra Kievului” în vederea unor negocieri de pace, ceea ce Ucraina a refuzat de luni de zile.

„Prin ‘negocieri’ preşedintele rus Vladimir Putin înţelege recunoaşterea de către întreaga lume a dreptului Rusiei de a pune mâna pe teritorii străine în deplină impunitate şi de a comite crime de război”, subliniază Mihailo Podoliak, citat de postul de televiziune ucrainean Kanal 24.

„Rusia (reprezentată de Putin) înţelege prin cuvântul ‘negocieri’ faptul de a-i propune Ucrainei şi lumii să-i recunoască ‘dreptul de a ocupa teritorii străine’ în absenţa oricăror consecinţe juridice pentru masacrele comise pe teritorii străine”. Acest lucru este categoric inacceptabil”, a insistat Podoliak.

„Nu este necesar să răspundem iniţiativelor deliberat manipulatoare ale conducerii ruse”, a mai spus el.

La fel de categoric a fost şi secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov. „Ucraina nu va duce nicio negociere cu Rusia pentru un ‘armistiţiu de Crăciun’. Statul agresor trebuie să părăsească teritoriul ţării noastre”, a declarat Danilov, citat de RBC.ua.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut