Ordinul comun al ministerelor Sănătății și Educației, aprobat „fără a consulta beneficiarii sistemului educațional”

Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică lipsa unui dialog social mai larg în realizarea Ordinul comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului Educației privind redeschiderea școlilor, despre care spun că a fost aprobat fără a consulta, în mod adecvat, beneficiarii primari ai sistemului educațional: elevii și studenții.

CNE și ANOSR atrag atenția asupra procesului birocratic pe care unitățile de învățământ trebuie să îl parcurgă pentru redeschidere, apreciind că ziua de vineri, ultima zi rămasă înainte de redeschiderea școlilor, a fost insuficientă pentru a realiza „toate aceste pregătiri, atât din punct de vedere birocratic, cât și din punct de vedere material”.

„Conform ordinului, școlile au datoria de a stabili spațiile specifice atât pentru derularea procesului de învățământ, cât și pentru izolarea persoanelor simptomatice sau testate pozitiv. În acest sens, atragem atenția asupra lipsei spațiilor școlare de tip «izolator» și a lipsei resursei umane medicale, fără de care persoanele simptomatice nu pot beneficia de nici un fel de ajutor specializat, precum testarea rapidă antigen COVID-19. În același timp, considerăm că prevederile art. 9, alin. (1) din Ordinul comun nu respectă indicațiile sanitare precizate până acum de către autorități și experți în sănătate publică, deoarece cursurile fizice se suspendă pentru 14 zile doar la «apariția a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal». Altfel spus, dacă un singur elev este testat pozitiv pentru COVID-19, toți ceilalți elevi din clasă merg în continuare la școală, expunându-se astfel unui risc substanțial” – arată ANOSR și CNE.

Totodată, ANOSR și CNE atrag atenția că, în conformitate cu Ordinul comun, în timpul activităților sportive derulate în cadrul sălilor de sport elevii nu au obligația de a purta mască, „ceea ce îi expune la un risc semnificativ de infectare, având în vedere că majoritatea sălilor de sport nu sunt/ nu pot fi aerisite în mod eficient”.

În privința învățământului superior, ANOSR atenționează că, „în mod neașteptat, cvasimajoritatea reglementărilor la nivel național cu privire la normele igienico-sanitare, prevăzute în Ghidul precedent, au fost abrogate”, urmând ca fiecare universitate să decidă conform autonomiei universitare. „Autonomia universitară nu acoperă elemente ce țin de instituirea de norme igienico-sanitare, iar universitățile nu au calificarea necesară pentru a stabili asemenea norme” – arată ANOSR.

Potrivit reprezentanților federației, pentru a putea îndeplini „dezideratul de a oferi toate condițiile necesare alegerii unui scenariu hibrid, cu garantarea siguranței tuturor celor implicați (studenți, cadre didactice, personal auxiliar)”, se impune stabilirea unui plan general de măsuri de protecție la nivelul universității, care să includă cel puțin temele precizate în ghidul abrogat și care să fie avizat de DSP în vederea asigurării conformității cu standardele de protecție igienico-sanitară. De asemeni, se impune stabilirea unui termen „rezonabil” de luare a deciziei de trecere de la scenariul online la scenariul hibrid/ fizic, astfel încât studenții să aibă timpul necesar întoarcerii în centrul universitar și identificării unui loc de cazare, precum și pentru pregătirea cazării în cămine.

Asigurarea testării rapide a studenților, în maniera prevăzută pentru învățământul preuniversitar, este o altă măsură considerată necesară pentru redeschiderea universităților în condiții de siguranță.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut