Orbán Viktor, în campanie electorală pentru UDMR

Premierul Ungariei, Orbán Viktor, începe astăzi o vizită de trei zile în mai multe localităţi din Transilvania. UDMR a anunțat că turneul lui Orbán are loc la invitația făcută de Uniune, precizând că premierul ungar va avea o întâlnire cu liderii și aleșii locali ai acestei formațiuni, cu reprezentanţi ai bisericilor maghiare şi cu studenţi. Dar lucrurile stau cu totul altfel față de ce a încercat să transmită UDMR opiniei publice.

Orbán Viktor ajunge în România pentru a participa în data de 9 mai la Summitul UE de la Sibiu. Evenimentul este unul deosebit de important, pentru că liderii din 27 de țări europene vor discuta despre noua agendă a UE pentru perioada 2019-2024. Printre cei așteptați la summit se numără președintele Franței Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei Angela Merkel, prim-ministrul Italiei Giuseppe Conte, prim-ministrul Greciei Alexis Tsipras, premierul Olandei Mark Rutte, premierul Poloniei Mateusz Morawiecki, cancelarul Austriei Sebastian Kurz sau prim-ministrul Bulgariei Boyko Borissov. Acesta este contextul în care premierul Ungariei ajunge în aceste zile în România. Bineînțeles că Orbán Viktor încearcă să profite din plin de acest summit pentru a face campanie electorală UDMR. Interesant este că UDMR, formațiune afiliată Partidului Popular European (PPE), acceptă să-l aibă vector de imagine în campania pentru alegerile europarlamentare pe liderul FIDESZ, în condițiile în care această structură politică a fost suspendată din PPE. Acest lucru nu face altceva decât să arate încă odată controlul pe care FIDESZ îl exercită asupra UDMR și, implicit, asupra minorității maghiare din România. Așa că nu e exclus ca în perioada următoare formațiunea condusă de Kelemen Hunor să aibă o altă opțiune în ceea ce privește familia politică europeană și să-l urmeze pe Orbán Viktor. În ultima vreme, premierul de la Budapesta a transmis diverse semnale cu privire la modul în care se va poziționa FIDESZ în viitorul legislativ european. Astfel, din întâlnirile pe care le-a avut, precum și din declarațiile făcute a reieșit clar ideea că Orbán e dispus mai degrabă să colaboreze cu extremiștii de dreapta decât să rămână în PPE.

Spre exemplu, luni, Orbán Viktor, a anunțat că refuză să îl sprijine pe principalul candidat al PPE în alegerile europene, germanul Manfred Weber, membru al Uniunii Creștin-Sociale. Orbán și-a motivat decizia prin presupusa afirmație a germanului Weber, conform căreia acesta nu ar dori să devină șef al Comisiei Europene cu voturile electoratului ungar. Gestul premierului de la Budapesta nu face altceva decât să tensioneze și mai mult relația dintre FIDESZ și PPE. De precizat că anunțul nu a fost făcut întâmplător, ci în contextul unei conferințe de presă comune a lui Orbán Viktor cu liderul formațiunii de dreapta austriece FPÖ, vicecancelarul Austriei, Heinz-Christian Strache.

Un alt semnal privind viitoarele planuri ale lui Orbán în UE a fost reprezentat de întâlnirea dintre acesta și liderul extremei drepte italiene, ministrul de interne Matteo Salvini, eveniment ce a avut loc săptămâna trecută la granița dintre Ungaria și Serbia.

Totodată, Orbán cultivă relaţii strânse cu formaţiunea de guvernământ de la Varşovia, PiS, a lui Jaroslaw Kaczynski, dar și cu olandezul Geert Wilders, unul dintre extremiștii de dreapta ai Europei. Planurile premierului de la Budapesta par a fi conturate. Rămâne de văzut ce va face UDMR. Dar vorba aceea, dacă-i ordin de la Orbán Viktor, cu plăcere!

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie