Orban: Va fi un festival al democrației

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că salută intrarea în cursa pentru președinția PNL a premierului Florin Cîțu, menționând că această competiție va fi un „festival al democrației” și nu va afecta activitatea partidului și guvernarea.

„Va fi o competiție de proiecte, care va da posibilitatea membrilor PNL să aibă de unde alege și sunt convins că rezultatul acestui congres va fi un rezultat pozitiv pentru partid. Sigur că în această competiție am avut o discuție cu premierul, am început fixarea unui cadru, care va fi un cadru extrem de onest, a unei competiții de proiecte, al unei competiții pozitive în care prezentăm membrilor PNL oferte noastre”, a afirmat Orban, la sediul PNL, după ce Florin Cîțu a anunțat că a decis să se înscrie în competiția pentru președinția partidului PNL, scrie AGERPRES.

El a spus că este normal ca Florin Cîțu să spună că va câștiga. „Și eu candidez ca să câștig, ca să câștige PNL și, evident, ca să câștige România. Această competiție nu va afecta activitatea PNL, rămânem concentrați în a asigura o bună guvernare a României. În continuare Florin Cîțu și cu mine vom prezenta PNL toate deciziile care se vor lua la nivelul partidului și la nivelul coaliției. Faptul că este o competiție între noi doi nu va afecta activitatea PNL, ca principal partid de guvernământ și mai ales performanța guvernării. (…) Echipa mea este PNL, a fost, este și va fi. Congresul va hotărî fiecare ce poziții va avea”, a adăugat Orban.

El a mai spus că această competiție va fi un „festival al democrației”. „Noi intrăm într-o competiție și în mod evident acest festival al democrației care se va petrece în PNL și care va însemna alegeri, nu numai la nivel național, va însemna practic alegerea tuturor organismelor partidului de la nivel local, județean și național. Evident că după acest festival al democrației va rezulta un rezultat, cei care vor fi aleși vor lua toate deciziile statutare care sunt necesare în urma congresului”, a menționat Orban.

Întrebat dacă cine va pierde această competiție ar trebui să-și dea demisia din funcțiile publice, Orban a spus: „Deocamdată este o competiție între noi, în care noi încercăm să convingem membrii PNL să ne sprijine să obținem susținerea lor. Noi suntem o echipă, indiferent de rezultat, PNL este și va fi unit indiferent de rezultatul votului”.

„Candidez pentru un nou mandat dintr-un profund sentiment de responsabilitate față de PNL”

Ludovic Orban a afirmat, la Consiliul Național al PNL, că va candida la președinția partidului dintr-un „profund sentiment de responsabilitate”, menționând că a fost întotdeauna alături de membrii partidului și i-a privit cu respect.

El a spus că sunt mulți în partid care au încercat să se poziționeze contra sa, adăugând că „la fiecare palmă peste obraz” pe care a primit-o, a întors și obrazul celălalt.

„Decizia de a candida la președinția PNL este o decizie pe care am luat-o greu. Am luat-o nu pentru obiectivele mele de carieră, ci am luat-o pentru că știu că, în următorii ani, PNL va avea o perioadă capitală pentru evoluția lui în următorii ani. Sunt un om simplu, un om care m-am ridicat prin munca mea, prin deschiderea permanentă pe care am avut-o față de colegii mei. Știți despre mine că nu există membru al PNL care să aibă nevoie de mine, care vrea să comunice cu mine și care să nu poată vorbi cu mine. Întotdeauna am privit cu respect pe fiecare membru al PNL, indiferent de poziția din partid și pentru mine cea mai mare onoare este onoarea de a fi membru al PNL”, a afirmat Orban.

El a spus că echipa sa este PNL și nu a luat niciodată decizii singur, ci cu consultarea partidului. „M-a întrebat mass media, după anunțul prietenului și colegului meu Florin Cîțu, că în spatele meu nu a stat nicio echipă. Echipa mea este PNL, este fiecare membru al PNL, indiferent că am avut poziții diferite, pentru că nu există altă echipă decât echipa PNL. Toți cei care mă știți de 30 de ani, știți că niciodată nu am luat decizii singur, m-am consultat cu baza PNL. În acțiunea de promovare am căutat să țin cont de criteriile de profesionalism. De când conduc partidul s-a îmbogățit cu oameni de notorietate, am deschis ușile PNL. Am luat de multe ori decizii riscante, curajoase, pe muchie de cuțit. Vin cu fruntea sus în fața dumneavoastră și mă uit în ochii dumneavoastră fără să am motiv să plec ochii jos”, a declarat liderul PNL.

Orban a menționat că în mandatul său a avut obiectivul ca PNL să devină cea mai puternică forță politică din România. „M-ați ales în fruntea PNL într-un moment dificil. Am avut un singur scop: PNL să devină cea mai puternică forță politică din România. Am câștigat alegerile pentru Parlamentul European, luând o decizie riscantă, aducând cap de listă pe Rareș Bogdan, care a ajutat la forța de penetrare a PNL. (…) Am câștigat alegerile locale, am pregătit alegerile meticulos, am luat decizii importante care a dus la câștigarea a 17 președinții CJ. Nu am câștigat alegerile parlamentare, dar să vă puneți întrebarea de ce. Nu ne-a învins PSD. A trebuit să facem față celei mai grele perioade postdecembriste. (…) Am trecut România prin pandemie.(…) Nu am reușit să câștigăm pentru că ne-a bătut pandemia, nu vreun adversar politic. Cu toate acestea, am reușit să ajungem la guvernare. Din cele 4 cele mai înalte funcții în stat, trei aparțin PNL: președintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu și subsemnatul, președinte al Camerei Deputaților”, a adăugat Ludovic Orban.

El a menționat că PNL are nevoie în continuare de reorganizare, de ceea ce a făcut el în acest mandat de președinte.

„Candidez pentru un nou mandat dintr-un profund sentiment de responsabilitate față de PNL și de destinul nostru comun. PNL are nevoie în continuare de reorganizare, de deschiderea ușilor oamenilor de valoare, de măsuri de reformă. Aceste lucruri le-am făcut în mandatul meu de președintele al PNL. (…) Închei prin a vă spune: de-a lungul celor 4 ani, sunt mulți care nu au fost cu mine, care au încercat să se poziționeze contra mea, care au avut alte păreri și care de multe ori au luat decizii sau au influențat comunicarea publică, la fiecare palmă peste obraz pe care am primit-o, am întors și obrazul celălalt”, a mai spus Orban, adăugând că a susținut oameni în funcții publice, fără să țină cont că cineva este sau nu împotriva sa.

Ludovic Orban a mai apreciat că în PNL nu există „delictul de poziționare”. „Fiecare avem șansa la o poziție politică cu o singură condiție: să nu facă rău PNL. Aveți destinul în mâna voastră, voi, membrii PNL, voi aveți destinul în mână, votați așa cum credeți că este corect și potrivit (…). Suntem partidul cu cea mai bogată istorie din UE, am adus modernizare României, am fost alături de români în perioada cea mai grea din istorie, așa trebuie să rămânem”, a încheiat Orban.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut