Orban respinge acuzaţiile de revizionism

Premierul ungar Viktor Orban a respins marţi acuzaţiile de revizionism formulate la adresa lui de România şi Ucraina după ce el a apărut la o partidă de fotbal dintre naţionalele Ungariei şi Greciei purtând un fular cu harta ”Ungariei Mari”, care include teritorii ale ţărilor vecine Austria, Slovacia, Ucraina, România, Serbia şi Croaţia, relatează agenţia EFE.

”Fotbalul nu este politică. Nu vedem ceva ce nu există. Selecţionata ungară este echipa tuturor maghiarilor, indiferent unde trăiesc”, a scris Viktor Orban într-un scurt mesaj pe Facebook.

Ministerul Afacerilor Externe român a transmis luni ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul premierului Viktor Orban.

Potrivit unui comunicat emis de MAE, atitudinea oficialului ungar este ”în contrast evident cu atmosfera de deschidere şi relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al Afacerilor Externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât şi cu premierul ungar”.

MAE arată că ”orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităţilor actuale şi angajamentelor asumate în comun de România şi Ungaria de a construi o relaţie bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relaţia bilaterală, anume Tratatul privind înţelegerea, cooperarea şi buna vecinătate între România şi Republica Ungaria, semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996 şi respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii”

La rândul său, Ministerul de Externe ucrainean a anunţat marţi că îl va convoca pe ambasadorul ungar pentru a protesta faţă de gestul premierului Viktor Orban de a purta un fular pe care o parte din teritoriul Ucrainei apare în Ungaria.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut