Opt localități clujene, afectate de vremea rea. Drumul spre Beliș rămâne închis

Ploile au făcut prăpăd, marți după amiază și în noaptea de marți spre miercuri, în mai multe localități din județ și din țară.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pompierii militari au intervenit în 53 de localități din 23 de județe pentru înlăturarea efectelor produse de ploile abundente și vântul puternic.

În cursul zilei de marți și pe timpul nopții spre miercuri, pompierii au acționat pentru evacuarea apei din 34 de locuințe, 80 de curți, 41 de beciuri/ subsoluri și străzi. Totodată, din cauza vântului puternic, 4 copaci au căzut pe carosabil sau autoturisme și a fost nevoie de intervenția salvatorilor pentru degajarea acestora.

Precipitațiile abundente au produs efecte semnificative în județul Cluj, unde pompierii au acționat la nivelul a 8 localități, pentru evacuarea apei cu motopompe. Detașamentul de Pompieri Dej a intervenit pentru evacuarea apei din 4 beciuri inundate, în Șomcutul Mic, respectiv pentru evacuarea apei din două gospodării, în Jichișu de Jos. De asemeni, s-a intervenit pentru evacuarea apei din 4 gospodari din Fizeșul Gherlii, respectiv o gospodărie din Mintiu Gherlii, și pentru evacuarea apei dintr-un saivan in care erau 2000 de miei.

Drumul național DN 1R, între localitățile Călățele și Dealul Negru, a fost închis din cauza surpării părții carosabile în urma unei viituri. Potrivit declarației d-lui Viorel Crainic, șeful  DRDP Cluj – Secția Drumuri, din cadrul CNAIR, drumul a fost rupt de apă în patru porțiuni situate între km 14,800 și km 21. Sunt necesare lucrări ample de refacere a drumului, astfel că, pentru perioada următoare, cei care doresc să ajungă la Beliș sau dinspre Beliș spre Huedin,  vor fi nevoiți să urmeze traseele ocolitoare:

  • DN1 R Huedin – DJ108C Văleni-Mănăstireni – DJ103L Mănășturu Românesc – Râșca – DJ103K Dealu Negru – Beliș.
  • Huedin – Mărgău-Răchițele (DJ108C) – Dealu Botii DC121 – Bălcești – Beliș
  • Beliș – Dealu Negru – Râșca – Dângău Mare – Agârbiciu (DJ103K) – DN1E60 Căpușu Mare
  • Beliș – Râșca (DJ103K) – Mănăstireni (DJ103L) – Mănăstireni – Ardeova (DJ108C) – DN1E60.

Tot în urma ploilor, drumul comunal DC 177, între localitatea Vad și Bogata, a fost parțial închis din cauza aluviunilor și inundațiilor. La fel, podețul provizoriu peste râul Crișul Repede, care face legătura între localitatea Poieni – DN 1 E60 și Valea Drăganului a fost afectat de inundație și a fost închis circulației.

Alte județe unde aversele torențiale au produs situații deosebite au fost Argeș, Gorj, Ialomița și Teleorman, pompierii acționând pentru evacuarea apei acumulate în peste 70 de gospodării. Traficul rutier a fost temporar afectat pe un drum național, două drumuri județene (unul dintre acestea fiind (DJ 108C/CJ) și este oprit pe două drumuri naționale (DN 57B/CS și DN 1R/CJ), respectiv pe un drum județean.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie