Operă | Soprana Anna Bondarenko, pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

În semn de solidaritate pentru poporul ucrainean și față de artiștii din această țară, Opera Națională Română din Cluj găzduiește sopranele Anna Bondarenko și Olga Ovcharenko, refugiate din calea războiului, și aduce la Cluj prestația sopranei Anna Bondarenko, solistă a Operei Naționale și Baletului din Odessa, ca parte a unei colaborări mai ample. Solista va interpreta primul său rol pe scena operei clujene, Tatiana, în cadrul spectacolului ˶Evgheni Oneghin˝ de Piotr Ilici Ceaikovski, în data de 1 aprilie 2022, începând cu orele 18:30.

În luna aprilie, sopranele Anna Bondarenko și Olga Ovcharenko, alături de mezzosoprana de origine ucraineană Liza Kadelnik, angajată a Operei Naționale, vor susține un recital de muzică ucraineană, dedicat refugiaților ucraineni din Cluj-Napoca, la care aceștia pot participa în mod gratuit.

Muzica este un limbaj universal al păcii

Înțelegând și promovând muzica drept limbajul universal al păcii, indiferent de perioadele istorice sau de contextele geopolitice, și susținând faptul că suntem cu toții parte a unei lumi culturale indivizibile, Opera Națională Română din Cluj afirmă că nu va exclude în niciun caz din repertoriul său vreun artist sau compozitor rus, doar pe baza originii etnice.

˶Evgheni Oneghin˝

˶Evgheni Oneghin˝ (1877-1878) este prima dintre cele trei opere scrise de compozitorul Piotr Ilici Ceaikovski pe baza textelor lui Aleksandr Pușkin, scriitorul a cărui creație marchează începutul literaturii moderne ruse și trecerea de pe pozițiile percepției romantice a prezentului către o oglindire realistă a subiectelor abordate.

La Cluj-Napoca, cea mai recentă producție a spectacolului Evgheni Oneghin de P.I. Ceaikovski a avut premiera la Opera Națională Română din Cluj-Napoca în martie 2016.

Din distribuția spectacolului programat pentru data de 1 aprilie 2022 fac parte: baritonul Florin Estefan în rolul titular, soprana Anna Bondarenko în rolul Tatiana (invitată), tenorul Eusebiu Huțan în rolul Lenski (debut), mezzosoprana Janetka Hosco în rolul Olga (debut), aflați sub bagheta dirijorului invitat, Cristian Spătaru (debut). Punerea în scenă îi aparține Mihaelei Bogdan, scenografia este semnată de Viorica Petrovici, iar coregrafia este semnată de maestrul Vasile Solomon.   Biletele pot fi achiziționate atât de la Agenția de Bilete a Operei aflată pe latura estică a clădirii, precum și online, pe www.bilete.ro.

Anna Bondarenko

Anna Bondarenko a absolvit Academia Națională de Muzică ˶A.V. Nezhdanova˝ din Odessa în anul 2014, unde a urmat apoi studiile postuniversitare, finalizate în anul 2017. Este laureată a premiului întâi la Concursul Internațional de Operă Italiană „Competizione dell’Opera”(2019), finalistă a celei de-a VI-a competiții internaționale ˶Vishnevskaya˝ pentru interpreți de operă (2016) și câștigătoare a Marelui Premiu în cadrul Competiției Vocale Internaționale ˶O. Petrusenko˝ (2009). A urmat cursurile de măiestrie ale lui Brian Jauhiainen, Valeria Polunina, Dmitry Vdovin, Brenda Hurley, sub bagheta binecunoscutului dirijor Fabio Mastrangelo.

Începând cu anul 2015, Anna Bondarenko este actriță a Teatrului Academic Ucrainean ˶V. Vasilka˝, iar din 2016 este solistă în cadrul concertelor de orgă și festivalurilor. Din 2019, activează ca solistă a Teatrului Național de Operă și Balet din Odessa, unde a debutat în 2018 cu rolul ˶Oksana˝ în opera ˶Zaporozhets dincolo de Dunăre˝ de S. Gulak-Artemovsky.

Repertoriul sopranei include, printre altele, următoarele prestații: Iolanta (˶Iolanta˝ de PI Tchaikovsky), Tatiana (˶Eugene Onegin˝ de PI Tchaikovsky), Liza (˶Dama de pică˝ de PI Tchaikovsky), Euridice (˶Orfeu și Euridice˝ de K. V. Gluck), Nedda (˶Pagliacci˝de R. Leoncavallo), Leonora (˶Trubadurul˝ de G. Verdi), Musetta (˶La Bohème˝ de G. Puccini), Dido (˶Dido și Aeneas˝ de G. Purcell), soprană în opera ˶Stabat Mater˝ de D.B. Pergolesi.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut