Operă | PREMIERĂ NAȚIONALĂ „Traiano in Dacia” la Opera Română din Cluj!

*duminică, 5 iunie, ora 18.30, Sala Mare*

Intrigi istorice, Sarmizegetusa…La începutul verii, avem ocazia de a vedea pe scena operei clujene un spectacol cu totul aparte, după o pauză de secole întregi în care lucrarea nu a mai fost adusă în fața publicului.

În primă audiție națională, „Traiano in Dacia” de Giuseppe Nicolini, în varianta de concert, prin adaptarea și revizuirea unor vechi manuscrise muzicale de către Enrico Primo Cannata, va fi prezentată la Cluj, prilej cu care suntem invitați să luăm parte la o incursiune istorică de neuitat!

Vor evolua pentru dumneavoastră Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, împreună cu soliști ai Operei dar și soliști invitați, sub conducerea muzicală a Maestrului dirijor David Crescenzi. De asemenea, vor participa grupuri de voluntari din cadrul Opera Youth Choir și din cadrul Asociației Terra Dacica Aeterna (asistent regie și coregrafie: Alexandra Ciurbe) și al Ansamblului Coregrafic Nimfe Dace.

Secolul doi d.Hr….Scena se va transforma spectaculos în orașul Sarmizegetusa, capitala Daciei, și împrejurimile acesteia. Vom asista la reconstituirea momentului istoric în care trupele împăratului roman Traian asediază orașul și îl cuceresc. Decebal se căsătorește cu Colmira, fiica lui Zomusco, cel care conspiră cu tabăra romană. În actul al doilea descoperim care este riscul unei execuții, suntem martorii unei salvări de la moarte și jurământului de credință făcut Romei, orașul etern.

Concertul vocal-simfonic va avea o pauză și se va încheia în jurul orei 21:00, iar vârsta recomandată este 8+.

Traiano: Ştefan von Korch (invitat), Decebalo: Alexandru Costea (invitat), Colmira:, Andreea Marin (invitată), Zomusco: Corneliu Huțanu, Massimo:Tiberiu Szasz, Armonda: Janetka Hosco (invitată).
Regie artistică: Mihaela Sandu, Scenografie: Anca Pintilie, Dirijor cor: Flaviu Mogoșan.

Opera în două acte „Traiano in Dacia” a fost compusă în anul 1807, iar prima reprezentație a avut loc la Teatrul Argentina din Roma în același an.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut