Opera Națională Română din Cluj-Napoca, gazda unei dezbateri în premieră națională

Prestigiosul eveniment academic al acestei toamne, Zilele Academice Clujene, include pe agenda acțiunilor dezbaterea intitulată „Operele Naționale Române – Istorie și Viitor”. Manifestarea va avea loc joi, 13 octombrie, începând cu ora 18:00, la mushuROI Creative Hub. Opera Națională Română din Cluj-Napoca, în calitate de instituție parteneră, va fi gazda evenimentului organizat în premieră națională.

Dezbaterea va aduce în fața publicului reprezentanții celor patru Opere Naționale din România: conf. univ. dr. Florin Estefan – Manager General al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, prof. asoc. Daniel Magdal – Director General Adjunct al Operei Naționale București, Cristian Rudic – Manager al Operei Naționale Române Timișoara, Florin Guzgă – Director Artistic al Operei Naționale Române Iași. Moderatorul întâlnirii va fi C.D.A. drd. Cristian Avram – Director Marketing al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Acțiunea este gândită ca un eveniment interactiv, astfel că publicul este încurajat să participe activ pe parcursul discuțiilor.

Florin Estefan, solist al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, unul dintre baritonii de referință ai țării noastre, cu un impresionant repertoriu operistic, aduce instituției viziunea sa inovatoare și în calitatea de Manager General, fiind totodată cel mai tânăr manager din istoria instituției clujene. Acestuia i se va alătura Daniel Magdal, a cărui evoluție în repertoriul pentru tenor spinto-dramatic l-a purtat pe scene ale Operelor din întreaga Europă, dar și în America și Asia, bucurându-se de recunoaștere națională și internațională, transmit organizatorii în comunicatul de presă. Prelegerea va fi continuată de Cristian Rudic, care, după ce a debutat în roluri importante de bariton liric pe scena Operei Române din Timişoara, şi-a îmbogăţit repertoriul cu participări numeroase în concerte simfonice sau de muzică sacră, având importante colaborări în țară și străinătate. Evenimentul se va încheia prin intervenția unuia dintre cei mai apreciați tenori ai României, este vorba de Florin Guzgă, recunoscut datorită numeroaselor premii naționale și internaționale și a colaborărilor cu opere din țară și din străinătate, debutând pe scena lirică națională în 2013, la Iași.

Cristian Avram, cel care va modera actuala dezbatere, este cadru didactic asociat al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, totodată producător general al celor mai importante evenimente ale Operei Române clujene, implicându-se de-a lungul timpului în organizarea unor evenimente naționale și internaționale, se mai arată în comunicat.

Dezbaterea organizată la sediul mushuROI Creative Hub (situat la etajul doi al clădirii fostei fabrici „Clujeana”, Piața 1 Mai, nr. 4-5), invită, așadar, publicul interesat la găsirea de soluții inovative pentru operele naționale din România. Intrarea la eveniment este liberă.

Zilele Academice Clujene ediția a XXXV-a sunt organizate de Academia Română – Filiala Cluj-Napoca și se desfășoară în perioada 7 octombrie – 24 noiembrie 2022.

Iulia GHIDIU

Foto: Nicu Cherciu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut