Opera Națională Română Cluj-Napoca | Record de spectatori la Opera Aperta 2022

Singurul festival din România ce aduce muzica de operă în mainstream, în mijlocul publicului de toate vârstele, a înregistrat un număr record de spectatori și resurse implicate, în prima ediție organizată fără restricțiile impuse de pandemie.

Opera Aperta 2022 a reușit să adune în piața centrală a Clujului aproximativ 15.000 de spectatori în cele 5 zile de festival în aer liber, se arată în comunicatul transmis presei. Opera se adresează tuturor – este ceea ce au dorit să transmită organizatorii. Reamintim în acest context cititorilor premiera ediției cu numărul VI și anume Ride On Harmony, un spectacol-experiment energic în care i-am putut urmări evoluând, în ipostaza neconvențională de bikers, pe soliștii Florin Estefan, Diana Țugui, Iulia Merca, Cristian Mogoșan și Simonfi Sandor, acompaniați de cunoscutul pianist Mihai Diaconescu. Totodată, aceștia au avut susținerea unei categorii aparte de public, e vorba de cei 250 motocicliști prezenți în Piața Unirii.

Peste 3000 de clujeni au savurat spectacolul de muzică hispanică la Negra Noche, înfruntând până și ploaia ce s-a abătut asupra orașului, ascultându-i pe mariachi Hector Lopez, Eusebiu Huțan, Cristian Mogoșan (tenori) și Florin Estefan (bariton).

Vedeta festivalului Opera Aperta 2022 a fost Luxuria, o producție inedită ce a atras nu mai puțin de 4000 de spectatori. Sub conducerea coregrafică a lui David Gutiérrez, recunoscut pe plan internațional, membrii trupei Barcelona Flamenco Ballet au reușit un spectacol memorabil, îmbinând dansul flamenco tradițional cu stilul modern, cu muzica clasică și jazz.

Duminică seara, Macbeth a încheiat magistral ediția din acest an, prin complexitatea operei și dăruirea artiștilor, în aplauzele necontenite ale publicului.

Pianistul Mihai Diaconescu, dirijorul Cristian Spătaru, baritonul George Petean și soprana Valentina Boi sunt invitații speciali de renume internațional care au onorat cu prezența în cadrul festivalului și cu prestația de excepție.

Suntem recunoscători publicului pentru că a revenit lângă noi după doi ani de pandemie și restricții, pentru că, împreună, am reușit să punem în scenă cinci seri memorabile”, a declarat Florin Estefan, directorul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Opera Aperta a fost organizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Consiliului Local Cluj-Napoca, Consiliului Județean Cluj și al Asociației „Opera 2 You”.

Iulia GHIDIU

Foto: Nicu Cherciu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut