Opera Națională Română Cluj-Napoca | Evenimentul muzical al lunii în curs: premiera cu ”La Fanciulla del West”!

* sâmbătă, 7 mai, 18:30 * duminică, 8 mai, 18:30 *

Este, cu siguranță, evenimentul artistic de prim rang al lunii în curs. Se impune o mențiune, premiera mondială a avut loc la 10 decembrie, 1910, pe scena Metropolitan Opera, dirijor Arturo Toscanini, cel care a numit opera ”un mare poem simfonic”.

După 2 ani de pandemie, Opera Națională clujeană propune o premieră, un titlu care nu se cântă curent și nu multe teatre lirice îl au în repertoriul lor. Astfel, La Fanciulla del West de Giacomo Puccini-libretul Carlo Zangarini, Guelfo Civinini-are parte, la 48 de ani distanță, de o nouă punere în scenă, urmare a unui apreciabil efort de echipă. Și când afirm acest lucru am în vedere faptul că La Fanciulla del West ”este o provocare. Este un titlu complicat regizoral și tehnic, cu o distribuție numeroasă. L-am ales pentru că putem să-l facem aici, pe scena noastră. Toate rolurile solistice sunt acoperite, avem și colaborarea cu Academia Națională de Muzică ”Gheorghe Dima”, care ne oferă tot concursul. Suntem în momentul de față singurii care o avem, odată cu premiera, în repertoriul curent” (Florin Estefan).

Regizor al noii premiere este Rareș Trifan, nu insist mult, numele vă este cunoscut. În prezentarea noului titlu, Rareș Trifan s-a oprit asupra tipologiei feminine de sorginte pucciniană: ”Puccini optează, cu Minnie, pentru o nouă tipologie feminină, perfect încadrată spațiului american al goanei după aur. Minnie e o femeie independentă, locuiește singură, trage cu arma, îi ține piept șerifului, e educată. Știm, în California goanei după aur, rolul femeii era destul de redus, femeia era învățătoare, mamă, soție, soră, plus un rol sexual. California era considerată un paradis american, or, plecarea lui Minnie din California poate fi considerată o cădere din Paradis, un sacrificiu al ei, asumat cu demnitate”. Cât privește muzica, Maestrul David Crescenzi consideră că ”Puccini a făcut experimente cu La Fanciulla del West. Orchestrația este impunătoare, aranjamentele la fel, nu sunt departe de ceea ce a făcut și la Turandot”. În fine, Ovidiu Pop (costumele; absolvent al Dpt design vestimentar, UAD Cluj-Napoca; a colaborat cu brand-ul Dior) a creat colecția pentru La Fanciulla del West, greutatea constituind-o ”procurarea materialelor, a materialelor naturale care și compun colecția, cca 60 de piese vestimentare. Costumele au, grație tehnicilor de manipulare a materialelor, lejeritate și, nu în ultimul rând, autenticitate”.

Distribuția

Valentina Boi (”Minnie”): ”Sunt fericită și trebuie să mulțumesc conducerii pentru oportunitatea oferită, de a cânta ”Minnie”, de a debuta în acest rol. Practic, ”Minnie” cuprinde toate caracteristicile personajelor feminine pucciniene. Ca și caracter, este minunată, cum minunat este și spiritul ei de sacrificiu. Să ne gândim numai la alte două eroine pucciniene, Tosca, Madama Butterfly. Sper să vă placă”.

Hector Lopez (”Dick Johnson/Ramirez”): ”Am crescut în această lume aspră a cowboy-lor, a pistolarilor, a pălăriilor cu boruri mari. Copii fiind, vorbesc în numele generației mele și nu numai, ne doream să fim pistolari, șerifi…Dick este un bandit, acest lucru e clar. Dar înainte de toate, este om, iubește, suferă, are remușcări, regrete, e un conglomerat al mai multor personaje masculine pucciniene, gen Calaff, Pinkerton…”.

La Fanciulla del West propune o temă incitantă, din universul spectaculos al vestului american, în febra căutătorilor de aur. Muzica inovatoare, situațiile dramatice oferă o cu totul altă imagine intrigilor, într-o lume la granița dintre lege și iubire.

După 48 de ani…

La Fanciulla del West a mai fost pusă în scenă la Opera Română din Cluj-Napoca, în stagiunea 1973/1974, cu premiera în 7 aprilie, 1974, regizor Viorel Gomboșiu, dirijor Alexandru Taban, scenografia Silviu Bogdan, dirijor cor Emil Maxim. Titlul a rămas în repertoriu până la finele stagiunii 1977/1978.

O altă reprezentație, de dată mai recentă, a fost cea din mai, 2019, operă în concert sub bagheta lui Lawrence Foster, în colaborare cu Filarmonica de Stat „Transilvania”, Cluj-Napoca, distribuție internațională.

La Fanciulla del West, Giacomo Puccini; regia Rareș Trifan; dirijor David Crescenzi; scenografia Adrian Damian; costume Ovidiu Pop; content video Magdy Hawash; coregrafia Anca Opriș Popdan; dirijor cor Corneliu Felecan; asistent regie Alina Nistor; regie scenă Cristina Albu; pregătirea muzicală Lelia Serafinceanu, Lucian Dușa, Adela Bihari, Adelina Sabău * în distribuție: Valentina Boi (Minnie), Hector Lopez (Dick/Ramirez), Florin Estefan (Jack Rance), Cristian Mogoșan (Nick), Petre Burcă (Ashby), Geani Brad (Sonora), Eusebiu Huțan (Trin), Cristian Hodrea (Sid), Sebastian Bălaj (Bello), Tiberiu Szasz (Harry), Florin Pop (Joe), David Pogana (Happy), Corneliu Huțanu (Jim Larkens), Simonfi Sandor (Billy Jackrabbit), Alexandra Leșiu/Andrada Ioana Roșu-Vaida (Wowkle), Marius Aron (Jake Wallace), Ionuț Bogdan Lupu (Jose Castro), Andrei Toader (Curierul poștal).

Demostene Sofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut