Opera Maghiară Cluj-Napoca | Zilele Operei Maghiare, ediția a II-a

*1-8 septembrie*

Instituția lirică clujeană își redeschide porțile printr-o săptămână plină de activități din diverse arii ale artei. Expoziții, lansări de carte, concert simfonic și, bineînțeles, spectacole de operă vor fi nelipsite din programul manifestărilor.

Expoziția extraordinară intitulată ,,Scrisori către Operă” cuprinde o serie de scrisori trimise de către melomani, adresate conducerii Operei Maghiare. Acestea vor putea fi admirate pe esplanada instituției în perioada 1-8 septembrie, între orele 10-19. Curatorul expoziției este Sófalvi Emese.

Pentru a treia zi, sâmbătă, 3 septembrie, sunt programate mai multe momente la sediul Operei Maghiare, începând cu ora 19. Cu acest prilej, va fi lansat volumul ,,Opere – prin prisma feminină” semnat de Horváth Erika. Totodată, cei prezenți sunt invitați să ia parte la vernisajul expoziției cu ilustrațiile artistei Kürti Andrea. Ni se pregătește și un concert extraordinar – ,,Ligeti-Kurtág-Eötvös”. Vor interpreta pentru dumneavoastră: Szőcs Kristóf (pian) și Dávid Soma (violoncel).

În data de 6 septembrie, de la ora 19, în incinta Muzeului de Artă din Cluj-Napoca – Sala Tonitza, iubitorii de muzică sunt așteptați la concertul organizat în cinstea compozitorului Orbán György, interpretat de către Bátori Éva, Kincses Margit, Bíró Ágnes, Selmeczi János și Selmeczi György. Repertoriul este format deopotrivă din opere laice și religioase.

Punctul culminant va fi reprezentat de premiera absolută a operei ,,Veron” de Selmeczi György, în data de 7 septembrie, cu începere de la ora 19. Libretul operei în două acte este semnat de Szőcs Géza, dirijor Cser Ádám, regia Szabó Máté. Spectacolul este realizat cu participarea orchestrei Operei Maghiare și a corului Teatrului Național din Miskolc.

Nu vor lipsi nici evenimentele special gândite pentru cei mai mici dintre spectatori, desigur, mă refer aici la evenimentul denumit Opera pentru copii (2-3 septembrie, 10:00-12:00). Coordonatori invitați: Bak Márta, Bárdos Réka. Mai amintesc și Dialogul cu creatorii spectacolului – Oră de muzică atipică pentru elevi, unde invitatul special va fi Selmeczi György (7 septembrie, ora 18). Ambele manifestări vor avea loc la sediul Operei Maghiare.

Intrarea la toate evenimentele este liberă.

Zilele Operei Maghiare din Cluj ediția a II-a sunt organizate de către Asociația Amicii Operei Maghiare și Opera Maghiară din Cluj.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut